ponedjeljak, 29. ožujka 2010.

Što izbjegavati za doručak?

Doručak je naš najvažniji obrok (barem tako kažu), pa je zato uistinu važno što ćemo doručkovati da bi tijelo opskrbili potrebnom energijom. Obzirom da je u današnje vrijeme pritisak sve jači, sve više žurimo, jedemo s nogu, na brzinu, pa se dosta često zapletemo u mrežu fast food-a i zaboravimo na to koliko je stvarno važan pravilan izbor namirnica za naš prvi obrok i kako loš odabir može loše utjecati na naše zdravlje.

Klonite se šećernih pahuljica. Sva naša djeca vole te slatke pahuljice (prethodni članak na ovom blogu će vas možda potaknuti i na razmišljanje glede ovog izbora i kada su vaša djeca u pitanju). Iako vam se na početku čini kako vas šećer podigne, no nakon samo nekoliko sati taj e šećer potroši, a vi postajete gladni i u nemogućnosti boljeg izbora posežete za onim ćevapima iz obližnjeg kioska. Iako oni zamamno mirišu, nisu baš idealna grickalica prije ručka.
Osim pahuljica, treba izbjegavati i pekarske proizvode. Ne mislim na običan, crni kruh, nego na sva ona diva i maštovita peciva, kroasane i krafne koji mirišu kao da su iz bajke. Nažalost, učinak je sličan onom kada konzumirate pahuljice zato što su ugljikohidrati ustvari složeni šećeri, pa se onda, umjesto da širimo pozitivne jutarnje vibracije, širimo u predjelu struka i bokova.


No, kako da si pomognemo? Jesti se mora, zar ne? Jedan od najboljih savjeta je da se ni u čemu ne smije pretjerivati, te da se ne smiju zanemarivati potrebe našeg organizma. Voćni doručak je uvijek dobar izbor, no ne možemo svi preživjeti vrijeme do ručka samo na jabukama. Nažalost, sa svih strana nas bombardiraju da je pola toga što nam se nudi štetno i nezdravo, masno, puno kolesterola, ali me nitko ne može uvjeriti da je zdjela umjetnih zobenih pahuljica (obogaćena raznim umjetnim bojama i dodacima) zdravija od kruha sa maslacem i jednom rajčicom, ili salata od svježeg sira začinjena maslinovim uljem (da, i lukom!) sa dvije kriške crnog kruha, a da ne navodim nebrojene mogućnosti i ljekovitost najobičnijeg meda.

2 komentara:

Mala kuharica Sandra kaže...

Odlican post! Dr Nill Nidli pridajte toliku vaznost dorucku da cak tvrdi da je ne doruckovanje, podjednak rizik za zdravlje kao i pusenje ili alkoholizam!

Zdravlje kaže...

Koristan video za sve blogerase:

http://www.youtube.com/watch?v=0u2TKwd7s5E

(Kako da podignete vas blog na veci nivo)