petak, 7. siječnja 2011.

Detoksikacija


Detoksikacija je postupak izbacivanja toksičnih sastojaka iz našeg organizma. Iako se detoksikacija u prvom slučaju može odnositi na odvikavanje od alkohola ili droge, također je možemo povezati i sa postupkom tzv. čišćenja organizma kojeg pospješuje pravilna prehrana i korištenje nekih ljekovitih biljaka.

Ovo je jednostavan plan detoksikacije organizma koji se temelji na pravilnom načinu prehranu, a pomoći će nam u otklanjanju štetnih tvari iz organizma,te poboljšanju cirkulacije i probave. Važno je eliminirati hranu koja potiče stvaranje toksina, a unesti što više hrane koja potiče rad jetre zato što je jetra jedna od najvažnijih organa u procesu detoksikacije.

Prije nego što krene na bilo kakvu detoksikacijsku dijetu (iako sama riječ dijeta možda ne predstavlja u pravom smislu ono što bi detoksikacija trebala biti) upoznajte se s namirnicama koje pospješuju čišćenje organizma. Smanjite unos kemijski obrađene hrane (konzerve, gotova jela, razni dodaci i pojačivači okusa), a više se okrenite svježim namirnicama.

Kažnjavanje izgladnjivanjem (nakon blagdanskog pretjerivanja) ne može imati pozitivan učinak na dulji period, stoga navodim neke od glavnih namirnica koje će pridonijeti bržem eliminiranju toksina u organizmu, te popis onih koje bi trebali izbaciti (ili barem smanjiti što je moguće više).

Prilikom detoksikacije preporuča se konzumiranje svježeg voća (ili smrznutog, ali izbjegavati konzervirano voće i umjetne sokove). Sve svježe povrće je dobro došlo, a posebno :

- brokula
- cvjetača
- crveni luk
- češnjak
- artičoka
- cikla
- sve zeleno lisnato povrće

Uz povrće, jako je važno tijelo opskrbiti energijom, a ona se najefikasnije može izvući iz riže (pogotovo integralna riža – izbjegavati, bijelu „glancanu“ rižu).Mahunarke također spadaju u veoma važne namirnice, pa slobodno možete navaliti na grah, grašak ili leću. Energija i prijeko potrebni proteini se nalaze i u raznim sjemenkama i orašastom voću kao što su orasi, lješnjaci, bademi, sjemenke bundeve i suncokreta, te lan i sezam.

Maslac i margarin zamijenite ekstra djevičanskim maslinovim uljem (iako je pravo maslinovo ulje za naše prilike dosta skupo, ipak je, u odnosu na cijenu budućih krema protiv celulita ili krema za mršavljenje, puno bolja investicija u ovom trenutku).

Hranu začinite morskom soli, paprom i začinskim biljem, limunom i vinskim octom. Izbacite majoneze i kečape i slične umjetne proizvode koji naizgled poboljšavaju okus, ali dugoročno gledano, izazivaju ovisnost o „fastfood“ okusu, te nam ne pružaju istinski osjećaj sitosti).

Pijte puno vode i biljnih čajeva, žvačite polako i dugo, odvojite si vrijeme za obrok.

Klonite se šećera (i bijelog i smeđeg), umjetnih sladila, mlijeka i mliječnih proizvoda, pekarskih proizvoda. Izbjegavajte namirnice sa glutenom, kavu, kvasac, alkohol, konzervanse, čokoladu (mliječnu), te svakako izbacite hranu koja je jako masna.

Sama detoksikacija može trajati od 2 tjedna , pa na dalje. Brzi učinak nije moguć, stoga ustrajte i krenite laganim tempom, prilagodite način prehrane i nemojte odustati već pri prvoj sljedećoj rođendanskoj zabavi ili obiteljskom okupljanju.

Sretno!

Nema komentara: