utorak, 16. ožujka 2010.

Prehrana, dijete, zamke...

Postoje na stotine hirovitih i „učinkovitih“ dijeta poput npr. „crash“ dijete (dijeta koja ekstremno smanjuje unos namirnica striktno određujući količinu kalorija) ili razne lifestyle dijete koje možda i nisu uvijek loše, ali ne znači da su nam i prijeko potrebne. Sve te dijete se prvenstveno baziraju na našu strukturu omogućujući nam da u kratkom vremenskom periodu postignemo željenu liniju. Ipak, važnije je naučiti ispravno se hraniti i pokušati se držati tog plana, prije nego što zalutamo u beskonačno bespuće dijeta, a to lutanje može biti veoma opasno za naše zdravlje.

Činjenica je da je većina tih dijeta ustvari veoma nezdrava i dugoročno gledano može nam samo naštetiti. Iskreno, nama nije potrebno nikakvo ekstremno čišćenje (najobičniji post jednom tjedno ili jednom u dva tjedna je sasvim zadovoljavajući), a ako se brzo želite riješiti masnih na trbuhu, onda je puno bolje rješenje da se podvrgnete liposukciji, jer je taj postupak manje opasan nego strogi režimi „crash“ dijeta.

Pravilna ishrana ima dva osnovna pravila:


1. Jedite hranu (a ne namirnice koje sliče hrani)
2. Prestanite jesti kada se zasitite


Na prvi pogled ova pravila zvuče smiješno i trivijalno, no u praksi su itekako učinkovita i ustvari ih je veoma lako slijediti.


Pravilo 1. Jedite hranu


Mljevena junetina je hrana. Fast-food hamburger samo izgleda kao hrana. Pečeni krumpir je hrana. Čips od krumpira izgleda kao hrana. Obratite pozornost na sastojke hrane koju kupujete. Ako na etiketi proizvoda stoji dugačka lista pojmova koji ne razumijete, ili niste čuli za njih, tada je najvjerojatnije riječ o umjetno napravljenoj namirnici koja bi samo trebala izgledati kao hrana. Umjetna bojila ili pojačivači okusa će pridonijeti prirodnom izgledu ili okusu, no nemojte se dati zavarati – iako papir trpi svašta, u ovom slučaju je obavezno navesti točne sastojke pojedine hrane.Pravilo 2. Prestanite jesti kada se zasitite

Postoji trik za to, no trebat će vam nešto vremena da ga naučite. Dvije su stvari koje rade protiv vas. Prvo je to da je naše tijelo programirano da misli kako će nam hrane ponestati te instinktivno uzima više u sebe kako bi stvorilo zalihe za kasnije. Zalihe rezultiraju masnim naslagama, a tijelo ih neće istopiti samo od sebe. Da bi ih se riješili, moramo se početi baviti nekim sportom ili fizičkom aktivnošću. Druga stvar je da nas svi (roditelji, bake, djedovi…) od malena uče kako moramo pojesti sve što se nalazi na tanjuru, pa tako i nesvjesno svaki dna ispraznimo naš tanjur do kraja.

Kako se boriti protiv gore navedenih „prepreka“? Prva stvar što trebamo naučiti sami sebe jest da stavljamo manje hrane na tanjur, a ako se ne možemo kontrolirati u tome, onda uvijek možemo koristiti manje tanjure. Druga stvar na koju se moramo skoncentrirati je polagano jedenje. Jedite polako, žvačite polako, i skoncentrirajte se na hranu. Ne gledajte TV, ne čitajte novine, nego uživajte u okusu hrane i obratite pozornost na želudac. Ako vam se učini da ste puni, prestanite jesti. Maknite se od stola i ako ste nakon 10 minuta i dalje gladni, tada ste uistinu još gladni, ali u većini slučajeva ta prividna glad će nestati nakon nekoliko minuta.

Za ove postupke je potrebna disciplina, ali su učinkoviti na duge pruge. Ne jurišajte na ekstremne dijete, a za bilo kakvu većinu promjenu u režimu prehrane konzultirajte se sa liječnikom.

Nema komentara: