ponedjeljak, 15. ožujka 2010.

Hrana i zdravlje


Koliko puta ste se izvlačili na razlog da vas slatko diže kao opravdanje za konzumiranje istog. Da, i iz početka će vas slatkiši (čokoladica, kolač ili keks) uistinu „podići“, no nakon prvotnog zadovoljstva i dobrog osjećaja slijedi „spuštanje“ i osjećaj da vam je ponestalo energije i da ste pomalo umorni.
Konzumiranje pravilnih ugljikohidrata zaista podiže količinu energije,a da pri tom nema povratnog efekta koji se manifestira osjećajem umora i malaksalosti.

Namirnice koje nas opskrbljuju pravilnim ugljikohidratima se nalaze u prirodi. Jeste li ikada ubrali komad torte u vrtu? Naravno da niste, umjesto toga, u vrtu ćete pronaći voće, povrće i žitarice koje su prepune prirodnih složenih ugljikohidrata neophodnih za normalno i zdravo funkcioniranje vašeg organizma.
Voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke – sve te namirnice su bogate prirodnim ugljikohidratima i imaju malu količinu masti, te su radi toga veoma važni za naše zdravlje. Složeni ugljikohidrati su gorivo za naš mozak i naše mišiće. Opskrbljuju naš organizam sa tvari koja se zove glikogen, a glikogen je neophodan za pravilno funkcioniranje naših mišića.

Pravilan odabir namirnica utječe na stanje našeg organizma i zdravlja, pa, da bi izbjegli ionako nagomilani stres i sveopće loše raspoloženje, vrijedi se potruditi oko izbora i kvalitete hrane koju ćemo jesti.

Iako to i vrapci na granama znaju, ali – ne preskačite doručak. Razmislite, možete li se odvesti nekamo sa svojim osobnim automobilom ako nemate dovoljno goriva. Nekoliko manjih i pažljivo odabranih obroka tijekom dana povećava vaše psiho-fizičke sposobnosti.


Osim nezaobilaznog doručka, svakako se potrudite da unesete što više boje na vaš tanjur. Zadnja istraživanja pokazuju kako su ti sami pigmenti (koji daju boju voću i povrću) ustvari veliki borci protiv bolesti, stoga obojite vaš tanjur, a brzu snack hranu zamijenite prirodnim namirnicama. Učinite ćete veliku stvar za vaš organizam i za vaše zdravlje, te se riješiti lošeg raspoloženja i stresa.

Nema komentara: