ponedjeljak, 1. ožujka 2010.

(Prljave) tajne prehrambene industrije

Na slijedeći tekst sam naletjela sasvim slučajno, tražeći informacije o hrani. Riječ je o tekstu na engleskom jeziku koju ću pokušati skratiti što je moguće više, a napisala ga je Sally Fallon (predsjednica kontroverzne fondacije Weston A. Price, nutricionist, novinarka…). Sama fondacija (zajedno sa predsjednicom) mi se ne čine previše objektivni i otvoreni, no članak o prerađivanju hrane, o postupcima koji se pritom koriste, te eksperimenti i krajnji rezultati su uistinu intrigantni.


Ljudi oduvijek prerađuju hranu, i to prvenstveno iz dva razloga – da bi je učinili probavljivijom, te da bi je sačuvali,tj., konzervirali.


Industrijsko prerađivanje hrane

Logično je da je, radi razvoja i napretka, napušteno tradicionalno prerađivanje hrane (to je danas prisutno u malim domaćinstvima i gospodarstvima koja proizvode npr. vlastite mliječne ili mesne proizvode). Prehrambena industrija je business gdje se vrte ogromne količine novca, no postupci koji se koriste za proizvodnju nisu nimalo poticajni za daljnju konzumaciju tih „zdravih“ (tj.umjetnih proizvoda)


Žitarice
Zobene pahuljice (koje u većini slučajeva koristimo za doručak) se proizvode postupkom koji se zove ekstruzija (izbacivanje, izguravanje). Proizvođači prvo načine kašu od žitarica, a nakon toga ih stave u uređaj koji se zove Extruder. Žitarice se tada izbacuju iz malene rupice (koja je određenog oblika; pahuljice, oblici životinja…) pod visokom temperaturom i visokim tlakom. Osim određenog oblika, pahuljice se mogu i napuhati (poput one riže koja se stavlja u čokoladu). Željeni oblik tada ide pod oštricu koja ga reže, a dobiveni oblici se špricaju slojem ulja i šećera kako bi bili što hrskaviji i kako se ne bi odmah otopili u mlijeku.


Nažalost, ekstruzijom se uništavaju skoro svi hranjivi sastojci u žitaricama (poput aminokiselina ili masnih kiselina). Prehrambena vrijednost je minimalna, ušteda (tj, nečija dobit) veoma velika, a na kraju slijedi studija (koja nije previše reklamirana) o eksperimentima na štakorima.


Studija 1.

Četiri skupine štakora, a svaka skupina je imala poseban plan prehrane. Prvoj skupini su davane obične, cjelovite žitarice, voda i sintetički vitamini i minerali. Druga skupina se hranila ekspandiranim žitaricama (pahuljicama), vodom, te istim vitaminskim nadomjeskom. Treća skupina je pila samo vodu. Četvrtoj skupini su dali vodu i kemijske nutrijente (vitamine).
Štakori iz prve skupine su živjeli preko godine dana, štakori koji su pili samo vodu i konzumirali vitamine su živjeli oko dva mjeseca. Životinje koje su konzumirale samo vodu su živjele oko mjesec ana, a životinje koje uz vodu i vitamine, konzumirale i ekspandirane žitarice su živjeli samo dva tjedna. Autopsija na tim štakorima je pokazala kako oni nisu uginuli od loše prehrane, nego od zatajenja gušterače, jetra i bubrega, te degeneracije živaca u kralježnici – sve znakovi inzulinskog šoka.


Studija 2.

Ovaj eksperiment je proveden još u šezdesetim godina prošlog stoljeća, a radilo se o slijedećem : Štakori su podijeljeni u tri skupine. Prva skupina je jela corn flakes i vodu, drugoj grupi su dale običan karton, dok je treća skupina konzumirala običnu hranu za štakore (?!) i vodu. Kod štakora iz treće skupine nije bilo nikakvih promjena niti utjecaja na zdravlje. Štakori koji su se hranili kartonom su ubrzo postali letargični i s vremenom su uginuli od posljedica loše prehrane, no štakori koji su se hranili corn flakesima i vodom su uginuli prije štakora koji su jeli karton. Prije ugibanja, štakori iz prve skupine su postali šizofrenični i uznemireni, grizli su jedni druge, te su ubrzo ugibali u grčevima. Iz ovoga se jedino može zaključiti kako je karton hranjiviji nego corn flakes…


Na isti način se proizvode i pahuljice i „žitarice“ koje se mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane, no pitanje je kolikoj e to uistinu zdravo?


Žitarice su samo dio našeg prehrambenog lanca, a gdje je mlijeko? „Najzdraviji“ sokovi? Masti? Margarini? Sve se to prerađuje, „obogaćuje“ različitim umjetnim bojilima, pojačivačima okusa…sve, samo da izgleda lijepo i primamljivo, te da je ukusno, no ispod privlačne vanjštine se krije lopov koji veoma lako može ukrasti naše zdravlje.

Nema komentara: