ponedjeljak, 22. ožujka 2010.

Savjeti za trajni gubitak viška kilograma



Svi smo isprobali na desetke različitih dijeta, te smo iskušavali mnoge dijete ne bi li izgubili koji kilogram viška. U početku je sve krenulo kao podmazano, i nakon što smo ohrabreni gubitkom tri ili četiri kilograma pomalo zaboravili na dijetalne navike, ti kilogrami su se podmuklo prikrali iza naših leđa i vratili se u još većem broju.

Možda je sada došlo vrijeme da najozbiljnije razmotrite mogućnost trajnog skidanja suvišnih kilograma jer stalno plesanje naše tjelesne mase nije idealna solucija za naš organizam, i u stvari je veoma opasna za naše zdravlje jer stalno šokiranje našeg tijela može dovesti čak i do neželjenih poremećaja.

Postoji jedno jako važno pravilo ako želimo trajno smršaviti. Kada shvatite da ste stvarno spremni promijeniti način prehrane, a time i način svog života, vrijeme je da prihvatite nekoliko slijedećih pravila, ili, da ne zvuči tako oštro – nekoliko savjeta.

Prva stvar koju morate promijeniti u svom životu je to da ne dijetu ne uzimate kao nešto što traje nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci, a nakon toga se vraćate starim prehrambenim navikama koje vam veoma lako pokvare sav uloženi trud i ponovo se nađete na mjestu gdje vam višak kilograma zagorčava život. Umjesto toga morate redizajnirati svoj život i način prehrane, te uvesti zdravije namirnice i zdravije navike.

Nabrojite sve nezdrave navike o kojima ste ovisni, ili bez kojih „ne možete živjeti“. Ako vam se sve to na prvi pogled čini previše strašno ili prenaporno, izaberite jednu nezdravu naviku koju ćete izbaciti sa vašeg dnevnog menija.


Nemojte se odmah odreći svega što volite nego postepeno izbacujte štetnu hranu i navike. Ako uistinu volite neki slatkiš, povremeno se počastite s njime, ili smanjite količinu tog slatkiša. Pokušajte naći zdraviju vrstu hrane koja je slična tom slatkišu, pa se tako možete počastiti sorbetom nekoliko puta tjedno, umjesto mliječnog sladoleda bez kojeg mislite da ne možete živjeti. Tamna čokolada (visoki udio kakaa, što manje umjetnih dodataka) je uvijek bolji izbor od klasičnih, mliječnih čokolada.

Ponekad će vam se desiti da vam ništa ne pomaže i da bi najradije odustali od svega, pa se u takvim trenucima slobodno zadovoljite manjom količinom „zločestih“ namirnica.

Osim način prehrane, vrijeme da promijenite i način života, pa se svakako potrudite da večer ispred TV-a uz čips zamijenite kraćom šetnjom i voćnom salatom na povratku.

Nikako nemojte gladovati i, iako je to pravilo koje svi znaju, svoje obroke rasporedite u četiri ili pet manjih porcija kako bi uvijek bili siti, a nikad pretrpani. Na taj način se kalorije lakše tope, a vi imate dovoljno energije za sve dnevne aktivnosti.

Na kraju je veoma važno da prihvatite te zdravije navike kao način života jer ako nešto dobro učinite svom tijelu jedan dan, to neće puno utjecati n vaše sveopće stanje, no ako živite zdravo cijele godine, to će vam se itekako isplatiti. Izgubit ćete neželjene kilogram i osjećat ćete se puno bolje i poletnije, a da si pri tom niste uskratili sva slatka i gastronomska zadovoljstva.

Nema komentara: