petak, 19. ožujka 2010.

Olakšan prestanak pušenja uz pomoć iz biljne ljekarne

Od 01. travnja ove godine ponovo stupa na snagu zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima te je to razlog radi kojeg bi ponovo trebali razmisliti o napuštanju te ružne navike. Ljekovito bilje i biljni pripravci mogu olakšati agoniju prestanka pušenja. Klinički je dokazano da određeni spojevi u navedenom ljekovitom bilju mogu pomoći živčanom sustavu u našem organizmu, te balansiraju nivo šećera u tijelu. To su slijedeće biljke :

Zob (Avena sativa)
Tvar koja pozitivno djeluje na nervni sustav pušača nalazi se u sjemenu ove biljke. Prisutnost glikozida avina u zobi pomažu pušaču pri savladavanju nervne slabosti, te ima ulogu blagog stimulatora na središnji živčani sustav. Ovaj glikozid djeluje na poboljšavanje protoka krvi u perifernim dijelovima krvožilnog sustava. Preporuča se uzimanje ekstrakata u tekućem stanju ili jednostavno u vidu čaja.



Lobelia inflata (indijanski duhan)

Ova biljka, koja u sebi sadrži lobelin (prirodni alkaloid) djeluje na živčani sustav na isti način kao što i nikotin djeluje na njega, pa stoga može biti adekvatna zamjena. Prije upotrebe ove biljke svakako se treba konzultirati sa medicinskim stručnjakom jer i manje količine mogu biti otrovne ako se nepravilno doziraju i konzumiraju.


Gospina trava (kantarion, Hypericum perforatum)
Ova posebna biljka ima izuzetno jako djelovanje na naš živčani sustav. Njena upotreba utječe na naš imunološki sustav, depresiju, tjeskobu, probavne probleme, te povoljno djeluje na respiratorni sistem. Cvijet gospine trave ima u sebi hypericin i hyperforin, a kada su ta dva elementa u kombinaciji sa glikozidom , onda je pozitivan učinak na organizam još veći.


Valerijana (Valeriana officinalis)

Uloga valerijane je visoko cijenjena i u medicinskim krugovima zato što ima ulogu sredstva za smirenje. U kombinaciji sa limunovom metvicom i gospinom travom daje odlično antidepresivno sredstvo, te na taj način uvelike pomaže u savladavanju nikotinskih kriza prilikom prestanka pušenja.


Ovo su prirodne metode, ne koštaju previše, ali svakako povoljnije djeluju na vaše zdravlje od umjetnih preparata ili „obećavajućih“ metoda koje vas u konačnici, umjesto nikotina, oslobode, ionako tankih, financijskih sredstava.

Nema komentara: