četvrtak, 18. ožujka 2010.

Sendvič – jednostavno i brzo rješenje i za goste i za ukućane

Sendviči spadaju u jedno od najvažnijih obroka 20. stoljeća, a svoju popularnost zahvaljuju različitosti u načinu pripreme, te kombinaciji namirnica, a da su pritom i dalje veoma jednostavni i svakako bolji za naše zdravlje nego razna fast food „rješenja“.

Pizze su popularne radi istog razloga – bezbroj kombinacija, bezbroj obroka pod istim imenom, no ako se spremati prirediti zabavu u svom domu, puno je jednostavnije to učiniti sa tanjurom sendviča.

Za spravljane sendviča se mogu koristiti razne namirnice, a među njima uvijek dobro dođu različiti ostaci hrane kao što su ostaci pečene piletine (ili nekog drugog krtog mesa). Komade mesa možete staviti između dvije šnite kruha, začiniti ih namazom od majoneze (maslinovo ulje, majoneza, sol, papar, ribani kiselu krastavci,…odabir je na vama). Između kriški kruha, namaza i piletine svakako stavite i nekoliko listova zelene salate kako bi se ublažio jak okus majoneze ili nekog sličnog namaza.

Osim piletine, jedno od najomiljenijih sastojaka sendviča je i šunka (kuhana šunka, slična onoj koja se stavlja na pizze). Uvijek ide odlično u kombinaciji sa povrćem (rajčica ili salata – odgovara i luk, ali samo ako ne morate kasnije izaći među ljude) i kuhanim jajima i sirom.


Iako kod nas nije običaj, ali jedan od najpoznatijih sendviča je sendvič od krastavaca koji se tradicionalno poslužuje u Engleskoj, za vrijeme pijenja čaja (Tea time at five o'clock).

Glavni sastojak ovog sendviča je krastavac. Ogulite ga, izdubite koštice, te ga narežite na tanke šnite. Ostavite ga na kuhinjski ubrus i posolite kako bi iscurila njegova tekućina koja ponekad zna biti „teška“ (ako stavite previše vlažan krastavac na sendvič, on će se raskvasiti, pa će se izgubiti ona početna aroma).

Uzmite dvije kriške kruha i namažite ih maslacem i posolite, stavite ocijeđene krastavce i malo papra. Poklopite i prerežite dijagonalno. Dobili ste savršeni sendvič od krastavaca.

Zadivit ćete svoje ukućane i goste, a za vještinu spravljanja sendviča vam ne treba niti kuharska škola, a ni posebno dugačko kulinarsko umijeće.

Nema komentara: