petak, 30. svibnja 2008.

Zeleno je „in“

Upeklo je zadnjih dana, a mene duša boli kada u vrtu gledam blitvu koja se prži na vrelini sunca. Kada vani ugrije, blitva povene i teško se nosi sa temperaturama iznad 30 stupnejva.

Ta skromna mediteranska princeza (blitva, lat. Beta vulgaris var cicla) je ustvari dvogodišnja lisnata biljka koja se pretežno uzgajala u priobalnim područjima iako je danas našla svoje mjesto u „kontinentalnim“tanjurima. Postoje dvije osnovne vrste – prva ima velike, zelene i „raščupane“ listove na relativno maloj bijeloj stabljici (takva je u mojem vrtu), a druga ima manje listove na velikoj i mesnatoj stabljici (takvu ćete češće naći na policama supermarketa).

Kao i sva zelena lisnata povrća, i blitva je niskokalorična biljka (100 g kuhane blitve ima 20 kcal – Wikipedia ) bogata magnezijem, željezom, te vitaminima B i C. Važnost takvog povrća u našoj prehrani je velika, te bi se trebali naći na stolu barem tri puta tjedno.

Na kraju jedna sitnica vezana za kuhanje svog zelenog povrća (uključujući i blitvu) – važno je kuhati u velikom, dubokom loncu i povrće uvijek staviti u kipuću vodu – što se brže skuha, ostati će „zelenije“. Na zelenilo povrća pri kuhanju utječe lužnatost vode (kontra učinak daje kiselost) – ako je voda lužnata, povrće će zadržati svoju boju, to znači da se pri kuhanju svog zelenog povrća može dodati malo sode bikarbone.

I sad jedan recept s mog stola (kojeg sam konačno uspjela zapamtiti J):


Štrudla s blitvom i mrkvom


Potrebno je:

Oko ½ kg blitve (popariti)
3 srednje mrkve
1 velika glavica luka ili 2 poriluka
Vrhnje za kuhanje
Sol
Papar
Ljuta paprika

2 dl mineralne vode
Kore za savijače
Ulje


Prokuhati blitvu. Luk isjeckati sitno i popržiti na ulju, kada postane staklast dodati naribanu mrkvu, te posoliti i popariti (pri tom ne trebate štedjeti). Ocijediti blitvu i na grubo je isjeći, te je dodati u mješavinu luka i mrkve. Kratko pirjati, te ako je potrebno još začiniti, te dodati malo mljevene ljute paprike i malo vrhnja za kuhanje može se probati i s kiselim vrhnjem).

U zdjeli razmutiti 2 jajeta, te dodati vrhnje za kuhanje (ili kiselo vrhnje).

Odvojiti kore za savijače, te staviti prvu koru na krpu, premazati je vrhnjem i jajima i posuti je s mješavinom blitve i mrkve, na to staviti drugu koru i ponoviti postupak. Možete staviti tri, četiri kore - jednu na drugu. Savijene štrudle staviti u tepsije, te ih prerezati (svaku) okomito na četiri dijela (kao kad režete savijaču). U ostatak vrhnja i jaja dodati mineralnu vodu, malo ulja i još malo soli, te promiješati. Zaliti savijaču prije pečenja, te ostaviti da se malo upije. Peći na 200 C oko 40 do 50 minuta.



U savijaču možete dodati i malo ribanog sira (topli nadjev djeluje kremasto), isto tako možete je i malo posuti ribanim sirom (vizualno atraktivnije).

1 komentar:

Anonimno kaže...

Hi
Thanks to leave comment in my blog

Why dont u make a shoutbox on ur blog juz like mine so tht we can leave a message there n i can leave for u too

I would like to change link to if u want to