četvrtak, 5. lipnja 2008.

Njegova Visost Vitamin C

Što je vitamin C, u kojim namirnicama se najviše nalazi i zašto nam je prijeko potreban u svakodnevnom životu – tu smo priču čuli već tisuću puta i sjetimo je se svaki put kada uđemo u ljekarnu po neki novi vitaminski pripravak u vidu instant napitka ili šumećih tableta. Najnovija istraživanja sve češće navode tvrdnje kako su ti umjetni pripravci ustvari štetni, no ja u to ne želim ulaziti jer nisam kompetentna osoba, no nije zgorega ponoviti priču o tome koliko je vitamin C potreban našem tijelu i gdje ga se može najviše naći ako konzumiramo svježe namirnice.

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najvažnijih esencijalnih nutrijenata i nalazi se isključivo u svježem voću i povrću. Jako je nestabilan, pa se kuhanjem ili duljim izlaganjem na zraku gubi iz namirnice koju želimo konzumirati. Nezamjenjiv je u svakodnevnom životu jer sudjeluje u proizvodnji kolagena (to je ono što spaja naše stanice u organizmu), štiti masne kiseline od oksidacije (a time pomaže u sprečavanju bolesti srca i krvnih žila) , liječi i sprečava skorbut – ako se uzima dovoljna količina, a pomaže i kod anemije. Svakodnevno uzimanje voća i povrća koje u sebi sadrže veće količine vitamina C će nam pomoći da ojačamo naš imunološki sistem.

Manjak vitamina C svakako može uzrokovati zdravstvene probleme, od skorbuta koji je nekada bio česta pojava, pa do anemije, oslabljenog imuniteta, krvarenja iz desni i nosa, pa čak i ispadanja zubi. Višak vitamina C uglavnom nije štetan jer se količina koja je previše za organizam ionako izbaci mokrenjem. Dnevne potrebe za vitaminom C variraju, od preporučenih 60-tak mg kod odraslih nepušača, pa do barem 100 mg za pušače (pušenjem se smanjuje apsorpcija vitamina C). Kod djece je preporučena dnevna količina nešto manja – od 35 do 45 mg, ovisno o dobi djeteta.

Uđimo u kuhinju kako bi našli nekoliko namirnica koje će nam pružiti dovoljnu količinu vitamina C – pregledavanjem literature, časopisa i informacija sa interneta pronašla sam puno nejednakosti u količini vitamina C vezano za određenu namirnicu, stoga ću navesti samo nekoliko vrsti voća i povrća. Navedene količine se odnose za vitamin C (mg)/100g namirnice:

* Crni ribiz oko 180 mg

* ljuta paprika oko 240 mg

* Kivi oko 95 mg

* svježi peršin oko 190 mg

* Svježi limun oko 70 mg

* svježi hren oko 100 mg

* Jagoda oko 60 mg

* cvjetača oko 80 mg

* Naranča oko 60 mg

* svježa paprika oko 80 mg

* Grejpfrut oko 45 mg

* kupus oko 50 mg

Nadam se da će Vam ovaj kraći osvrt na vitamin C barem malo olakšati svakodnevno balansiranje između kvalitetnije prehrane, užurbanog načina života, te želje za zdravljem duha i tijela.

2 komentara:

david santos kaže...

EURO 2008 CROÁCIA
CONGRATULATIONS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sandra kaže...

Thank you and I hope we'll see each other in final match :-) (this would be very nice)