utorak, 6. svibnja 2008.

Žar koji liječi

Kopriva (urtica dioica) je biljka koju možemo sresti u svakom dvorištu i sigurno smo proveli sate i sate pokušavajući je uništiti, a da nismo bili ni svjesni koliko je ona ustvari korisna – bilo da se radi o primjeni u kuhinji, ekološkoj poljoprivredi ili narodnoj medicini radi svoje ljekovitosti.

Pri sakupljanu koprive nema posebnih pravila – bere se cijela biljka – od ranog proljeća do kasne jeseni. Može se posebno brati i korijen (u proljeće i u jesen), list (u proljeće, kada je kopriva mlada) ili sjeme (bere se u kolovozu i rujnu). Suši se u hladu.

Kopriva ima mnogo ljekovitih svojstava – s obzirom da je bogata željezom preporučuje se slabokrvnim osobama jer pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca. Radi svojih okrepljujućih svojstava trebali bi je uzimati rekonvalescenti, rodilje i slabašna djeca. Teško bi bilo nabrojiti koje tegobe kopriva ublažava, no ja ću pokušati izdvojiti nekoliko njih. Sjeme i list upotrebljavaju se protiv proljeva. Kopriva je dobar lijek protiv gihta, bubrežnih bolesti, žutice i raznih krvarenja, a čak se i koristi kao pomoć kod perforacije crijeva. Kako kopriva potiče obnovu stanica, njen čaj pomaže kod istrošene hrskavice.

Kopriva smiruje živce, odlična je za dišne organe te se njeni pripravci preporučuju kod liječenja tuberkuloze ili gripe. Dezinficira i usnu šupljinu, a poznato je da pomaže u borbi protiv prhuti.

Kopriva u kuhinji nudi niz zdravih i ukusnih jela, te se može kombinirati sa blitvom, špinatom, krumpirom i sličnim namirnicama. Bilo da je riječ o krem juhi ili valjušcima, pokušajte što više uključiti koprivu u svakodnevnu prehranu.

Ekološka poljoprivreda dobiva sve više prostora i ne doživljava se više kao pomalo otkačeno eksperimentiranje nekog čudaka na kraju sela ,nego je postala ozbiljna grana današnje privrede. Svi vrtlari amateri (u koje se i ja ubrajam) koriste pripravke od koprive kao veoma dobro gnojivo te sredstvo protiv raznih lisnih uši i sličnih nametnika.

U svakom slučaju, koprivu nikako nemojte pokušavati uništiti nego iskoristite blagodati koje ona nudi.



Recept sam posudila sa gastronaut.hr...hvala


Blitva i kopriva na padelu


Blitva i kopriva na padelu Sastojci:
(za 6 osoba)
60 dag blitve
40 dag koprive
25 dag krumpira
3 režnja češnjaka
sol
papar
maslinovo ulje


Opis:
Očišćenu blitvu, koprivu i krumpir skuhamo u slanoj vodi. Ocijedimo, stučemo, dodamo češnjak i začinimo solju, paprom i maslinovim uljem. Sve dobro promiješamo i poslužimo toplo.

Nema komentara: