četvrtak, 8. svibnja 2008.

Vitamin E danas – zdravija starost sutra

Sa svih strana nas bombardiraju informacijama o vitaminu E i njegovoj važnoj ulozi za očuvanje našeg zdravlja. Što je vitamin E i zašto je on toliko važan za naš organizam?
Vitamin E je zajednički naziv skupine povezanih tokoferola (tokoferol – organska tvar koja se sastoji od niza metilnih fenola) koji su topivi u mastima. Tokoferoli u našem organizmu djeluju kao antioksidanti, a uloga antioksidanata je vezivanje slobodnih radikala. Da ne mudrujem previše, pokušati ću što je jednostavnije objasniti pojam „slobodni radikali“ – to su čestice (molekule, ioni,…) u našem organizmu koje imaju jedan ili više rasparenih elektrona (što to točno znači – ne pitajte
J) kratkog su vijeka i jako su nestabilni. Lako se vežu za sve strukture u svojoj okolini što znači da uzrokuju razna oštećenja staničnih membrana i mutaciju DNA kiseline. Dugoročno gledano, takva oštećenja uzrokuju pojavljivanje različitih bolesti, a među najtežima su svakako ateroskleroza i karcinom. Slobodni radikali nastaju na mnogo načina, od svakodnevnih funkcija stanice pa do sagorijevanja hrane. Sve je veći negativni utjecaj slobodnih radikala iz vanjskih izvora, kao što su zagađenje, prekomjerno izlaganje štetnom UV zračenju, stres, preveliki fizički i psihički napori…

Iz ovog kratkog (i nadam se razumljivog objašnjenja) slijedi zaključak o tome koliko je vitamin E važan u našem životu i zašto ga je potrebno pojačano unositi u naš organizam. Dosada nije utvrđeno štetno djelovanje prevelike količine vitamina E (jedino sam naišla sam na podatak da dugotrajno prekomjerno uzimanje vitamina E uzrokuje probleme sa vidom) , a preporučeni dnevni unos varira – od 8 mg do 15 mg (ovisi o izvoru informacija).

Bilo kako bilo – najbolje rješenje je što češća konzumacija hrane bogate vitaminom E kao što su biljna ulja (ulje suncokreta ima 55.8 mg/100g ili maslinovo ulje sa 12 mg/100 g – izvor Wikipedia), pšenične klice, lisnato zeleno povrće (špinat, razne zelene salate…), orašasti plodovi, riba i jaja.

Uvođenjem raznovrsnije i kvalitetnije prehrane bogate vitaminom E profitirat će naše zdravlje jer nam s vremenom jača imunitet, osjećamo se bolje i sve u svemu – naše tijelo bolje funkcionira. Osobno, nikad nisam pridavala previše pozornosti količini vitamina E u svojoj svakodnevnoj prehrani, no kako skoro devet godina ne jedem crveno meso i svoj jelovnik baziram na ribi, maslinovom ulju i zelenom povrću, konačno sam pronašla objašnjenje zašto se osjećam bolje danas, sa 32 godine, nego prije 10 ili 15 godina.

Nema komentara: