srijeda, 28. svibnja 2008.

Predobro da bi bilo istinito

Iako nas danas šopaju hrpom „fensi-šmensi“ namirnica (od kojih neke možda i jesu uistinu zdrave), često zaboravljamo da se prava vrijednost nalazi u jednostavnim stvarima. Ponekad ne bi bilo loše vratiti se svojim korijenima i pozabaviti se jednim dosadnim i običnim kupusom.

Kupus (ili zelje, lat. Brassica oleracea) je zeljasta biljka čija upotreba datira još iz pretpovijesnog doba kada su je koristili prastanovnici u priobalnim mjestima Europe, a poznato je da su još stari Slaveni otkrili način kiseljenja koji koristi i danas.

Nutritivna vrijednost ove biljke je jako velika te postoje mnogi zapisi o njenoj ljekovitosti. Teško je nabrojati sve blagotvorne učinke koje nam kupus daje, no i vrapci na granama znaju da je rasol (tekućina koja nastaje kiseljenjem kupusa) najbolji lijek za mamurluk.

Kupus je nastao kultiviranjem divlje zeljaste biljke i u današnje vrijeme su nam dostupne razne vrste, a najraširenije je svakako bijelo zelje i crveno zelje (koje ima svoje podvrste naravno, i rano zelje, i kasno zelje, i varaždinsko, i ogulinsko…). Nećemo pogriješiti odaberemo li bilo koju od te dvije vrste jer se obje bogate vitaminom C – bijeli kupus ima otprilike 30 – 60 mg/100g, a crveni od 42 – 70 mg/100g. Odnos kalcija i fosfora u kupusu omogućuje maksimalno iskorištenje kalcija, te je to još jedan od razloga da ga što češće imamo na stolu.

Obzirom da ja ipak nisam nutricionist, neću se upuštati u daljnju analizu kemijskog sastava, nego ću radije pretresti ono što je zanimljivije (i potrebnije) običnom čovjeku, a to je ljekovitost kupusa i njegova primjena u narodnoj medicini.

Glavobolja – uzeti nekoliko listova svježeg kupusa i staviti u zagrijanu pećnicu (ne previše zagrijanu) da malo omekšaju, nakon toga ih staviti na čelo. Ponovi postupak tri puta na dan.

Čir na želucu i dvanaesniku – svježe iscijeđeni sok od bijelog kupusa dokazano liječi čir na želucu, a kura traje tri do četiri tjedan, i to da se svaki dan popije od 0,5 do 1 litre (raspoređeno tijekom dana) iscijeđenog soka kupusa. Ista terapija liječi i kolitis (upala debelog crijeva)

Svježi kupus je našao svoju primjenu i u kozmetici, te se preporučuju maske od svježe naribanog bijelog kupusa (koje se drže na licu od 20 do 30 minuta), kao i voda u kojoj se kuhao bijeli kupus (pomoć pri postizanju ljepše i finije kože lica)

U današnje vrijeme je nezamislivo „prezimiti“ bez kiselog kupusa, pa naše jelovnike svakako treba obogatiti sa sarmom, „dinstanim“ kiselim zeljem, te nizom ostalih jela od kiselog kupusa (pogotovo sirovog kiselog kupusa)

zbog obilja vitamina C. Slabokrvne osobe, te osobe sa želučanim problemima, zatvorom i skorbutom svakako trebaju jesti kiseli kupus pomiješan sa lukom (kapulom) i maslinovim uljem. Ako se kiseli kupus koristi kao lijek, treba ga jesti na prazan želudac ili između obroka, 2-3 puta na dan.

Kupus djeluje antiseptički i ako se pripremi kao čaj ili juha, može se koristiti kao lijek za kašalj i gripu.

Nema komentara: