utorak, 13. svibnja 2008.

Banane, banane, banane…

Pročešljala sam virtualni svijet da bih saznala nešto više o već poznatim činjenicama o bananama. Ovo južno voće ima dugu povijest i poznato je još iz antičkog doba. Svoj put je započela iz Malezije prije nekih 4000 godina, a trgovci i moreplovci su je raširili po čitavom svijetu.

Nutritivna vrijednost banana je ogromna. Iz vlastitog iskustva znam da se nakon najobičnijeg obroka od dvije banane osjećam puna energije i elana. Svakodnevne dužnosti na poslu obavljam bez problema i napora i nemam problema s koncentracijom.

Banana je bogata kalijem, manganom, vitaminima skupine B, te nizom drugih korisnih elemenata. Dobro djeluje kod snižavanja visokog krvnog tlaka, a kao što sam već navela u gornjem odlomku, svakako se može reći da djeluje kao koristan i učinkovit izvor energije.

Kao i većina takvih namirnica, banana djeluje kao antioksidant, a koristiti se i kao prirodna kozmetika – vitamini iz banane obnavljaju kolagen, što pomaže u borbi protiv bora.

Banane smiruju živce, djeluju kao antidepresiv, pomažu u liječenju zatvora, žgaravice i anemije. Namirnice bogate dijetalnim vlaknima, magnezijem i kalijem smanjuju rizik od srčanog udara, pa je i to jedan od razloga zašto konzumirati još više banana.

Evo jedan zgodan recept :

Kruh od banana i borovnica

Sastojci : 2 šalice brašna

¾ šalice zobenih pahuljica (sitnijih)

2/3 šalice šećera

1 šalica zgnječenih banana (oko 2 banane, srednje veličine)

¼ šalice mlijeka

2 jaja

1 šalica borovnica (svježih ili smrznutih)

Pomiješati brašno, zobene pahuljice, šećer, banane, jaja i mlijeko, te mijesiti dok se ne dobije jednolična smjesa. Polagano umiješati borovnice, te peći od 45 do 55 minuta na umjerenoj vatri (između 180 i 200 C). Obzirom da je recept preveden, pretpostavljam da je potrebno dodati i malo praška za pecivo – iako to nije navedeno u originalnom receptu. Pečeni kruh ohladiti, te rezati. Umotan u foliju može stajati do 4 dana, a hladnjaku i do 10 dana.

Nema komentara: