srijeda, 7. svibnja 2008.

Uradi sam ili navodnjavanje cvijeća u teglama

U nepreglednom virtualnom moru interneta naletjela sam na praktičan sustav navodnjavanja cvijeća (i ostalog bilja) koje se drži u teglama. (Ovo je originalni link, pa ako želite vidjeti slike postupka - kliknite - ne bi bilo lijepo da ja sve iskopiram i stavim kao svoje)

Količina vode koja je potrebna bilju za rast i preživljavanje ovisi i o vrsti biljke, o mjestu gdje je dotična biljka smještena, ali i o količini sunčeve svjetlosti kojoj je izložena.

Da skratim priču – ne sjetimo se uvijek zaliti naše biljke, a da bi i sebi i njima olakšali život evo jednog, nadam se korisnog, savjeta:

Za ovaj komplicirani eksperiment vam je potrebno nekoliko plastičnih boca (od 1l, od 2 l…ovisno o veličini tegle i potrebama biljke), oštar nož i bušilica s malim svrdlom (oni vještiji mogu koristiti i zagrijanu iglu za pletenje (tanku) – iako je to malo teže jer je čep na plastičnoj boci deblji od čaše za jogurta (koje sam inače koristila za uzgoj svojih presadnica)).

Postupak je slijedeći :

  1. Izbušite nekoliko rupica na čepu plastične boce (od 4 do 8 – ovisno kojom brzinom želite da voda natapa vašu biljku)
  2. Odrežite dno boce, te je začepite/zatvorite probušenim čepom.
  3. Sada imate „uradi sam“ lijevak koji trebate „ukopati“ u svoju teglu sa cvijećem. Iskopajte manju rupu u tegli te postavite bocu (s čepom prema dolje J) otprilike 1/3 do ½ duljine u zemlju.
  4. Zatrpajte bocu i nalijte vodu.

Voda će polagano otjecati i natapati korijenje, pa će se izbjeći „prženje“ lišća na jakom suncu. Možete dodati i odgovarajuće gnojivo na taj način, kako bi ubrzali rast i razvoj svoje biljke.

1 komentar:

Unknown kaže...

Dobra ideja za navodnjavanje , imam dosta balkonskog cvijeca i isprobat cu ovo :)