petak, 30. siječnja 2009.

Začarani krug

Opet nam se banke prijete da će kamate na kredite ići oko 1% gore, iako naši vrli sabornici ovoga puta pokušavaju obraniti i našu stranu na način da pozivaju iste te banke da spuste kamate kako bi se rasteretile naše lisnice, a to bi opet imalo za posljedicu povećanje naše kupovne moći što bi na kraju trebalo pokrenuti gospodarstvo.

Ponekad čovjek ne može, a da se ne pita do koje granice ide nečija samovolja, jer dok u jednoj Americi novoizabrani predsjednik Barak Obama proziva bankare na Wall Street –u da su neodgovorni i bezobrazni što su sami sebi isplatili bonuse za 2008.godinu u visini od 18,4 milijarde dolara, mi smo dobili tek tihi i sramežljivi vapaj iz saborskih klupi kojim se predlaže bankama smanjenje kamata.



Cijeli svijet je u recesiji, pa smo, eto i mi odlučili slijediti onu staru „Kud svi, tu i mali Mujo“ tako da smo i mi od jučer službeno pristupili časnoj skupini zemalja u kojima vlada recesija. Na prvi pogled ta kriza ne izgleda ozbiljno, no kada se malo pročešlja po brojkama, vidi se da se bilježi blagi pad zaposlenosti (oko 0,7 % prema podacima Državnog zavoda za Statistiku), a velika je vjerojatnost da će se ta tendencija nastaviti.

Ne želim prepisivati članke sa naših portala, no sve se svodi na isto – treba ojačati naše gospodarstvo, potaknuti našu proizvodnju i povećati izvoz.
To na papiru izgleda idealno, no kakva korist od toga kada ćete već pri slijedećoj kupovini izabrati slavni, markirani „Made in China“ brend pred dosadnim i neatraktivnim „Proizvedeno u Hrvatskoj“ proizvodom.

No, to su sve čari demokracije jer svatko sa svojim financijskim sredstvima radi i kupuje što hoće, ali ne očekujte onda napredak i izlaz iz krize, jer, najlakše je odgovornost prebaciti na druge.

3 komentara:

Anonimno kaže...

ja nemam kredita niti ga mislim dizati a banke nek se jebu uzajamno :)))

Anonimno kaže...

Ma nekako nam sve više toga dolazi iz uvoza. I neke naše firme kupju uvozne proizvode (npr. na pelatima Podravke piše da su iz Italije, a mi se kao pomamimo za domaćim) pa ih samo pakiraju ili pak koriste jeftinu radnu snagu te svoje proizvode daju izraditi u Kini ili negdje drugdje. S jedne strane masa ljudi traži posao, a opet za neke struke uvozimo radnu snagu. Tako to sve povezano postaje začarani krug.

Anonimno kaže...

Hvala vam na komentarima - u potpunosti te razumijem Nena - i sama, kad kupujem nešto, obavezno pogledam od kuda je(bez obzira što je na ambalaži šahovnica). Najočitiji primjer takve prevare su žarulje jednog našeg poznatog proizvođača na čijim su kupijama slike naše zastave, a roba je uredno napravljena u Kini. Strašno i žalosno.