srijeda, 7. siječnja 2009.

Majčina dušica - Thymus serpyllum

Zadnjih dana je zaista hladno – sve je smrznuto, a ono malo preostalog raslinja je pokrio zaleđeni pokrivač snijega.


Među tim smrznutim nesretnicima našla se i moja majčina dušica. Cijelo smo ljeto uživali u njezinom slatkom i ugodnom mirisu, i zaista je bila prava blagodat oplemeniti biljni čaj s pokojim listićem svježe ubrane majčine dušice.


Majčina dušica (ili timijan, divlji bosiljak, lat – Thymus serpyllum) je manja, grmolika biljka koja ne naraste više od 30 cm. Voli suha i sunčana mjesta uz živice ili puteljke, a raste čak i po stijenama.



Cvate čitavo ljeto (od lipnja do listopada) i krasi je zaista je jak i ugodan miris.

Sabire se čitava biljka (bez odrvenjenih dijelova) te se suši na zračnom mjestu u hladu, npr. Na tavanu. Kada se suši, preporuča se da se okreće staklenim ili drvenim štapićima, a ne rukama.


Majčina dušica ima široku primjenu u narodnoj medicini. Koristi se za čišćenje dišnih putova, smiruje kašalj, hripavac i živce. Čaj od majčine dušice pomiješan s medom pomaže kod poroda. Također, pozitivno djeluje kod slabokrvnosti, bolesti bubrega, ženskih bolesti i reumatskih poteškoća.


Ako majčinu dušicu namočimo u maslinovo ulje ili rakiju, djelotvorno djeluje kod bakterijskih oboljenja pluća i crijeva.


Majčina dušica povećava fizičku snagu bolesnika, a u neka, ranija vremena, slabašna djeca su se kupala u kupkama s majčinom dušicom.


Jednostavan recept za čaj od majčine dušice koji pomaže kod kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, migrene, astme, nadimanja , čira na želucu i proljeva je slijedeći :

Staviti 1 žlicu čaja na 3 do 4 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno između 10 i 15 minuta, te ocijediti i najbolje zasladiti s medom, te pomiješati malo soka od limuna.


Moj osobni recept za zaista okrepljujući i ukusan čaj, savršen za hladne, zimske dane se sastoji od mješavine nekoliko ljekovitih biljaka, a to su menta, komorač, neven, malo lista smokve i na kraju majčina dušica.

Jednu žlicu te mješavine staviti u 3 dl kipuće vode, poklopiti 5 minuta, te zasladiti medom. Jednostavan i zaista ljekovit dodatak za ove smrznute dane.

Nema komentara: