nedjelja, 11. siječnja 2009.

Akne, bubuljice, prištići...ima li spasa?!

Akne, bubuljice, prištići ili miteseri - svejedno kako ih zovemo, no radi se o jednako dosadnim i neugodnim začepljenim lojnicama (lojnim stanicama) na koži lica ili gornjeg dijela prsa i leđa. Većina mladih u pubertetu se susrela s aknama. Stvaraju nam velike probleme i čine nas zaista nesretnim, pogotovo u tako osjetljivom dobu.

U današnje vrijeme nudi nam se niz proizvoda (što prirodnih, što manje prirodnih) poput raznih tonika i losiona za čišćenje lica i tijela, te krema za sprečavanje nastajanja akni, no nismo uvijek u situaciji da te proizvode možemo kupiti ili ih si ne možemo priuštiti. Stoga nam ostaju alternativni načini za uklanjanje prištića.

Prvo pravilo kojeg se trebamo pridržavati je to da ne istiskujemo bubuljice jer istiskivanjem možemo oštetiti kožu.

Posebnu pozornost treba posvetiti hrani koju unosimo u organizam. Treba izbjegavati jako začinjenu, slanu i masnu hranu, te smanjiti na minimum čokoladu, slatkiše i alkohol . Svakako se preporučuje povećati konzumiranje svježeg voća i povrća, a posebno crvenog luka. Jedan od važnijih začina koji pomažu u borbi protiv akni je i majčina dušica (timijan).

Prištići se mogu odstraniti i pomoću svježeg pekarskog kvasca (germa) ili pivskog kvasca. Neki izvori navode kako se preporučuje direktan unos, tj konzumacija kvasca tri puta na dan (jednom tjedno), a uz konzumaciju, navode se i maske od pivskog kvasca koje se nanose na lice (izmrviti 1 žlicu pivskog kvasca, te je ugrijati na pari, s tom smjesom mazati lice tri puta na dan - uz masku se preporučuje i svježi sok od mrkve. Rezultati su vidljivi nakon 7 dana?).
Uz kvasac, kao djelotvorno sredstavo u borbi protiv akni, svakako se može upotrijebiti i različito ljekovito bilje.

Pripremiti litru čaja od divlje maćuhice - zakuhati 4 žlice biljke, te procijediti nakon deset minuta. Polovicu popiti, a drugu polovinu koristiti kao oblog. U litru kipuće vode namočiti četiri žlice svježe isjeckanog lista i korijena čička, procijedimo nakon deset minuta, te pijemo tri šalice na dan. Na isti način pripremiti i čaj od lista koprive ili maslačka. Zatim, pripremiti četiri žlice mješavine od kamilice, kadulje, stolisnika, nevena, crvenog luka, bijelog luka,koprive, lipe i paprene metvice. Preliti litrom kipuće vode, te piti nekoliko puta na dan. Preliti 4 velike žlice kamilice kipućom vodom, te pariti lice sve dok se kamilica ne ohladi.

Uz parenje i čaj, preporučuje se i korištenje obloga. Istući nekoliko listova kelja te ih držati na licu pola sata.
Uzeti nekoliko tamnozelenih listova salate i skuhati ih sa surutkom, dobivenu smjesu staviti na lice i držati na licu oko dvadeset minuta. Isprati mlakom vodom. Uzeti tri žlice narezanog uskoslisnog trpuca i pomiješati s dvije žlice ulja, te staviti na bolesno mjesto. Oblog držati sat vemena, i to ponoviti tri puta na dan.
Naribati hren i staviti u staklenku. Preliti ga voćnim octom i pustiti da se namače deset dana. Dobiveni hrenov ocat se nanosi na ugrožena mjesta pomoću vate, te se ispere toplom vodom nakon deset minuta djelovanja.


Ovo su samo neka od alternativnih rješenja. Nažalost, ne postoji sto posto učinkovito sredstvo u borbi protiv akni. Treba uzeti u obzir i naše naslijeđe, tj. manju ili veću sklonost izbijanja prištića na koži. Preporučuje što je moguće više vremena boraviti na svježem zraku, a posebice djelotvorno je sunčanje i boravak na moru.

Broj komentara: 8:

Anonimno kaže...

Bok, kupio sam "tajni recept" i jako mi je pomogao. Jako fer što je cijena 6 kn, a ne prijašnjih 15€, i to sam odma dobio. samo treba poslati sms poruku. Hvalaaaa! Ovo je ta stranica
http://akne-pristevi.com/

Prirodna kozmetika kaže...

odlično,
evo malo prirodnih recepata
http://tajnaljepote.blogspot.com/

Anonimno kaže...

Zanima me je li se može kupati u moru kad imam prištiće? Molim vas, odgovorite. :)

Anonimno kaže...

Da more ti zapravo pomaze,i ispire ti lice i nečistoće s lica meni ljeti ima puno manje pristica kada se kupam u moru...:)

erotske price kaže...

more je odlicno za bubul;jice, mada se meni preko ljeta znaju pojavljivati mitiseri

snimak kaže...

ja imam problem uvijek tokom ljeta dobijem bubuljice po licu

ivana kaže...

A GDJE DA NARUCIM KREMU

analiza kaže...

super ti je blog