četvrtak, 10. srpnja 2008.

Blago iz plavih dubina

Iako naslov pobuđuje maštu i priče o gusarima i skrivenim škrinjama s blagom na dnu mora, ovaj post je posvećen nečem sasvim drugačijem. More je izvor zdrave hrane (riba i ostali plodovi mora), no nikako se ne smije izostaviti osnovno obilježje mora – a to je morska sol.

Danas su nam dostupne tri vrste kuhinjske soli (kamena sola – koja se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima; kuhana sol – ona se dobiva iz naslaga gdje je nekada bilo more; morska sol – koja nastaje isparavanjem mora u velikim, plitkim bazenima)

E pa ta zadnja – morska sol – je svakako najinteresantnija i najzdravija. Današnji znanstvenici i nutricionisti preporučuju korištenje isključivo morske, krupne soli. Zašto je morska sol zdravija od obične , jodirane soli ? Zato što isparavanjem mora u onim, gore navedenim, velikim plitkim bazenima, ne ostaje samo obični NaCl nego i sve ostale krute tvari koje su bile otopljenje u morskoj vodi.

Morska sol sadrži oko 80-tak minerala i elemenata u tragovima, te je sada jasno zašto je ona toliko bitna u našoj svakodnevnoj prehrani. Teško je nabrojiti sve zdravstvene probleme koji su mogu pojaviti ako u organizam ne unesemo dovoljno soli. Sol je neophodna za zdravu probavu, za rad živčanog sustava, regulaciju tekućina u tijelu, zdrav san, te prevenciju upale mišića. Neki čak idu i tako daleko navodeći da je utjecaj soli jako bitan i zdrav seksualni život i libido.

Osim za opće zdravlje organizma, morska sol ima veliku ulogu u kozmetici pružajući nam bezbroj ljekovitih kupki i pilinga koje na zdrav i prirodan način pomažu postizanju ljepšeg i zdravijeg izgleda.

Zahvaljujući bogatstvu minerala i ostalih elemenata, kupke s morskom soli potiču metabolizam i izlučivanje štetnih tvari, te izlučivanje viška vode što pomaže da naša koža bude zategnutija, glatka, čvršća i napetija.

Kupke sa morskom soli su poznate još iz antičkih vremena kada su se preporučivale ljudima koji su patili od raznih reumatskih oboljenja, išijasa ili kožnih oboljenja.


U današnje vrijeme nam se nudi niz aromatiziranih kupki s morskom soli koji imaju pozitivan učinak na određeni dio tegoba, a postoje čak i recepti koji navode kako je morska sol odlična u otklanjanju celulita. U svakom slučaju, sol nikako ne treba izbjegavati, nego je što više uključiti u svakodnevni , i to ne samo u vidu prehrane, nego i kao važan (i jeftin, a i prirodan) dodatak u kozmetici.

Sol za glatku kožu

Pomiješati 3 žlice krupne soli sa jednom žlicom maslinovog ulja. Dobivenu smjesu nježno masirajte po trbuhu, rukama, stražnjici, dekolteu, nogama…Isperite s mlakom vodom i osušite ručnikom polagano tapkajući. Na kraju se namažite kremom ili losionom – barem tako piše u receptu – čim ovo iskušam na sebi, priložit ću savjet iz prve ruke.

Sol protiv celulita

Otopite 1 kg (da ne bilo zabune 1kg krupne morske soli stoji oko 3 kn) soli u vodi, te ostanite u kadi oko 20 min (temperatura oko 38 C). Ponovite kupku 3 puta tjedno u periodu od mjesec dana.

Nema komentara: