Svako naše dvorište je mala, prirodna ljekarna koja nudi provjerenih recepata za razne tegobe i bolesti. Teško je nabrojati sve ljekovite stanovnike u vrtu, no nikako ne bi trebalo zaobići jedan maslačak ili stolisnik, na primjer.U rano proljeće naša dvorišta prekrije veseli, žuti tepih načinjen od maslačka.
Maslačak (radić, mliječnjak, lat. Taraxacum officinale) je jedna od najpoznatijih biljaka koja se zaista može naći u svakom dvorištu, vrtu ili bilo kojoj drugoj zelenoj površini. Neki ga možda smatraju dosadnim, no njegova ljekovitost je prevelika da bi ga svrstali u običan korov.
Iskorištava se cijela biljka i sakuplja se u rano proljeće. Suši se na umjerenoj temperaturi (može se čak sušiti i u pećnici, na +40 celzijusa) ili u laganoj hladovini.
Iako je cijela biljka ljekovita, posebnu pozornost svakako treba posvetiti njenom korijenu, koji, osim primjene u ljekovite svrhe, svoje mjesto može naći i u kuhinji kao izvrstan u ukusan dodatak (mladi korijen maslačka se može ispržiti s jajima, a po okusu je dosta sličan gljivama).Korijen maslačka pozitivno djeluje prilikom čišćenja organizma – potiče znojenje i jača tijelo, te djeluje okrepljujuće. Koristan je i kod gihta, reume, kožnih bolesti, čireva, prekomjerne težine, prsne i trbušne vodene bolesti, slabokrvnosti, neredovitih menstruacija…
Maslačak sadrži inzulin, te se vjerojatno radi toga preporučuje i šećernim bolesnicima – treba žvakati od 8 do 15 šupljih stabljika na dan. Još jedna od ljekovitih značajki je ta zaustavlja stvaranje žučnih kamenaca.
Maslačak potiče apetit, pa se stoga svakako na našem jelovniku treba pronaći i salata od mladog maslačka (radića) koja je nezaobilazni dio prehrane u kontinentalnim dijelovima.
Sirup od maslačka
Potrebno je:
500 cvjetova maslačka
4 limuna
4 naranče
Postupak:
Ubrane maslačke preliti s vodom, dodati na tanko izrezan limun i naranče, te ostaviti da stoji 24 sata. Procijediti (najbolje kroz gustu gazu) u posudu u kojoj ćete zakuhati sirup, te dodati
Dobiveni sirup je jako zdrav te pomaže kod svih grlobolja, prehlada i ostalih problema sa usnom šupljinom. Jede se kao i bilo koji drugi siru – žličicom.
Nema komentara:
Objavi komentar