četvrtak, 19. lipnja 2008.

Malo ljekovito sunce

Svako naše dvorište je mala, prirodna ljekarna koja nudi provjerenih recepata za razne tegobe i bolesti. Teško je nabrojati sve ljekovite stanovnike u vrtu, no nikako ne bi trebalo zaobići jedan maslačak ili stolisnik, na primjer.

U rano proljeće naša dvorišta prekrije veseli, žuti tepih načinjen od maslačka.

Maslačak (radić, mliječnjak, lat. Taraxacum officinale) je jedna od najpoznatijih biljaka koja se zaista može naći u svakom dvorištu, vrtu ili bilo kojoj drugoj zelenoj površini. Neki ga možda smatraju dosadnim, no njegova ljekovitost je prevelika da bi ga svrstali u običan korov.

Iskorištava se cijela biljka i sakuplja se u rano proljeće. Suši se na umjerenoj temperaturi (može se čak sušiti i u pećnici, na +40 celzijusa) ili u laganoj hladovini.

Iako je cijela biljka ljekovita, posebnu pozornost svakako treba posvetiti njenom korijenu, koji, osim primjene u ljekovite svrhe, svoje mjesto može naći i u kuhinji kao izvrstan u ukusan dodatak (mladi korijen maslačka se može ispržiti s jajima, a po okusu je dosta sličan gljivama).

Korijen maslačka pozitivno djeluje prilikom čišćenja organizma – potiče znojenje i jača tijelo, te djeluje okrepljujuće. Koristan je i kod gihta, reume, kožnih bolesti, čireva, prekomjerne težine, prsne i trbušne vodene bolesti, slabokrvnosti, neredovitih menstruacija…

Maslačak sadrži inzulin, te se vjerojatno radi toga preporučuje i šećernim bolesnicima – treba žvakati od 8 do 15 šupljih stabljika na dan. Još jedna od ljekovitih značajki je ta zaustavlja stvaranje žučnih kamenaca.Maslačak potiče apetit, pa se stoga svakako na našem jelovniku treba pronaći i salata od mladog maslačka (radića) koja je nezaobilazni dio prehrane u kontinentalnim dijelovima.

Sirup od maslačka

Potrebno je:

500 cvjetova maslačka

3 litre hladne vode

4 limuna

4 naranče

2 kg šećera

Postupak:

Ubrane maslačke preliti s vodom, dodati na tanko izrezan limun i naranče, te ostaviti da stoji 24 sata. Procijediti (najbolje kroz gustu gazu) u posudu u kojoj ćete zakuhati sirup, te dodati 2 kg šećera. Kad provre, kuhati 1,5 sat. Nakon sat i pol kuhanja, smanjiti vatru, te kipuću smjesu ulijevati u čiste i suhe staklenke, te ih odmah zatvoriti. Ohladiti.

Dobiveni sirup je jako zdrav te pomaže kod svih grlobolja, prehlada i ostalih problema sa usnom šupljinom. Jede se kao i bilo koji drugi siru – žličicom.

Nema komentara: