srijeda, 30. srpnja 2008.

Calendula officinalis

Riječ je o jednostavnoj i skromnoj biljci koja je i prebogata ljekovitim svojstvima da bih bila u stanju smisliti neki bolji naslov od ovog latinskog, gore navedenog.

Neven je biljka koju ćemo češće sresti u nekim,malo staromodnijim vrtovima ili cvijetnjacima jer možda ne odgovara današnjim egzotičnim trendovima, no nepravedno bi bilo ne nabrojati sva ljekovita svojstva koja se nalaze u ovom veselom, žutom ili narančastom cvijetu.

Neven nije teško prepoznati jer je obrastao kratkim, mekim dlačicama, a više je razgranat prema gornjem dijelu stabljike. Ljekoviti su i cvjetovi i listovi.

Za vrijeme cvata sabiru se cvjetne latice i cijela biljka, a cvjetne latice i imaju najveću vrijednost. Suše se u hladu. Osim ljekovitih svojstava, nevenu se pridaje i odlika meteorologa : ako su cvjetovi nevena zatvoreni i nakon 7 sati ujutro, taj dan će padati kiša. Neven cvate od lipnja, pa do prvih mrazeva. Vole sunčana mjesta i propusno tlo koje ne mora biti previše plodno.

Neven ima široku primjenu u narodnoj medicini i zauzima važno mjesto među ljekovitim biljem. Čaj od nevenovih latica liječi žuticu, bolesti bubrega, slabokrvnost, bolesti maternice, te pomaže kod teškoća s mokrenjem. Ima djelovanje diuretika, te se koristi kao sredstvo za znojenje i pospješivanje stolice. Povoljno djeluje i u menopauzi jer regulira odljev krvi. Upotrebljava se i kod živčanih bolesti, a u narodnoj medicini se koristi i kao sredstvo za liječenje nekih karcinoma.

Neven jako dobro djeluje i kao sredstvo za vanjsku upotrebu jer oblozi od nevena i masti spravljene s nevenom liječe čireve, rane, akne, ekceme, te pomažu kod zacjeljivanja rana.

Neven je našao svoju primjenu i u kulinarstvu gdje se mrvljeni prah nevenovih latica koristi kao zamjena za šafran. Može se koristiti i u kozmetičke svrhe; isperite kosu vodom u kojoj su namakane nevenove latice da bi povećali sjaj kosi.

U današnje vrijeme rasta kancerogenih bolesti ovdje ću navesti dva recepta u kojim se koristi mast od nevena i nešto kao rakija od nevena, za liječenje raka kože, te raznih čireva i lišaja i raka dojke i maternice. Recepti su iz jedne stare knjige o ljekovitom bilju (Dr. Nikola Gelenčir, Prirodno Liječenje Biljem).

Rak kožni i protiv čireva i lišaja

Dvije-tri žlice usitnjene biljke nevena zajedno sa cvijetom pomiješati s dvije žlice nesoljenog goveđeg loja ili svinjske masti. Kuhati pola sata. Procijediti kroz sito ili dvostruku gazu. Lijek spremiti u dobro opranu i suhu ljekarničku staklenku ili kutiju i hermetički zatvoriti. Mast je dobra protiv gore navedenih bolesti. Gaza se namaže mašću i rana zavije. Osim toga, kuha se kao čaj u mlijeku. Mala žlica nevena na pola litre mlijeka.

Rak dojke i rak maternice

50 grama nevenovih latica staviti u pola litre 60% alkohola ili 40% jake komovice. Ostaviti da stoji 10-tak dana. Od tog lijeka uzimati 50-60kapi u 200g vode i preko dana pomalo popiti. Svaki dan treba pojesti najmanje 200 g naribane mrkve. Istu stavljati na rak rane.

Nema komentara: