utorak, 15. srpnja 2008.

Ljetno, ljuto i ljekovito

Stigle su vrućine i donijele nam mnogo veselja u vidu svježeg voća i povrća koje zauzima sve više mjesta na našim tržnicama. Tezge su prepune crvenih rajčica, zelenih i žutih paprika, dinja, lubenica…no, važno mjesto u ovoj ljetnoj rapsodiji zauzima ljuta paprika, feferona ili chilli paprika. Chilli paprika vuče svoje porijeklo iz Meksika, a u naše krajeve je stigla zahvaljujući Kolumbu i njegovim putovanjima po Karibima.

Postoji preko stotinu vrsta ljute paprike različitih oblika, boje i intenziteta ljutine.

Papričice se mogu koristiti svježe, u prahu (začin – ljuta paprika) ili konzervirane. Mljevena i sušena paprika kao začin je najčešći oblik u kojem ćemo sresti ljutu papriku, a taj nam prah može ponuditi mnogo minerala i vitamina kao što su željezo, magnezij, kalcij, vitamini, A, K ,C, te ostali važni i potrebni elementi ( ne želim navoditi brojke, jer se količine RDA znaju mijenjati i varirati od izvora do izvora…)

Važan sastojak ljutih papričica je tvar kapsaicin koji je i zaslužan za njihovu ljutinu, no mišljenje da feferone, radi svoje ljutine, uništavaju sve živo u organizmu, nije točno. Ljute paprike su u svakom slučaju veoma ljekovite i postoje izvori i studije koji navode kako kapsaicin iz ljutih paprika pomaže pri raznim upalnim procesima, te pomaže lučenje sekrete iz začepljenog nosa i pluća.

Chilli papričice smanjuju razinu kolesterola u krvi te pomažu u razgradnji fibrina – tvari koja sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka. Korištenje chillija u prehrani (i kao začina) može doprinijeti smanjenu pojave moždanog i srčanog udara. Kapsaicin smanjuje oksidaciju kolesterola što uzrokuje manju pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje u časopisu Cancer research navodi kako je kapsaicin zaslužan za sprečavanje širenja stanica karcinoma kod raka prostate i raka jetre.

Iako neki kažu da ljutina u feferonima može izazvati čir na želucu, stvarnost je drugačija – ljute papričice potiču lučenje zaštitnih želučanih sokova.



Chilli pomaže čak i pri regulacije težine jer ljutina u papričicama povećava metaboličku aktivnost i upotrebu kisika, do čak 20 minuta nakon konzumacije.

Kapsaicin ima svoju primjenu i u kozmetici gdje se koristi kao dodatak kremama koje služe za ublažavanje boli uzrokovane neuralgijama, herpesom ili čak nakon amputacija.

Ipak, previše konzumacije ljutih papričica može dovesti do pojave raka želuca, te stoga čovjek mora biti umjeren – umjerenost i je jedini način postizanja zdravijeg načina života i sveopćeg stanja organizma.

No to nije razlog da ja ne nastavim uživati u toj „slatkoj“ ljutini koja mi se pruža u ovim ljetnim mjesecima jer svako ljeto ionako prekratko traje…

Nema komentara: