ponedjeljak, 20. travnja 2009.

Jedinstvo i bratstvo – naše bogatstvo

Dolazi nam ljeto koje sa sobom nosi bogatu koncertnu sezonu, i mnogi naši sretnici će provesti dobar dio godišnjeg odmora na plavom jadranu, i ako uhvate koju slobodnu kartu, možda se zalete i do pulske Arene kako bi pogledali koncert Edina Dervišhalidovića (alias Dino Merlin).

Poručujem organizatorima koncerta, a i koncertnoj direkciji, neka predlože gospodinu Dervišhalidoviću da pozove posebnog glazbenog gosta. Mislim da bi bilo u redu kada bi mu se na koncertu pridružio i Marko „nikad u Areni“ Perković Thomspon za kojeg sam uvjerena da bi zaista dao posebnu boju ilahijama i kasidama u duetu s Dinom Merlinom.

Zapravo, kada malo bolje razmislim, najbolje bi bilo pozvati i Boru Čorbu, pa bi se sva trojica mogla uhvatiti u kolo, noseći križ oko vrata i kokardu na čelu, dok ih nosi ritam sevdaha.
Naravno da je Hrvatska demokratska zemlja koja poštuje vjerske slobode i osobni izričaj, no ponekad smo prestrogi prema sebi samima. Ni u kojem slučaju ne podržavam koketiranje s bilo kakvom vrstom zločinačkih institucija ili govorom mržnje. Ne podnosim totalitarizam u bilo kojem smislu, ali je nepravedno da jedan Dino Merlin može u pulsku Arenu, a Thomson ne može.

Kome to u gradu Puli smeta pretjerano Thomsonovo domoljublje, a ne smetaju mu ilahije i kaside? Ne bih se čudila da u Areni prije Thomsona zapjeva i Riblja Čorba, no u tom slučaju bi naša država uistinu postala pravi Teatar apsurda.

Žalosno je to koliko se trudimo biti napredni i otvoreni prema svijetu, a ustvari se nismo pomaknuli od nekadašnjeg načina razmišljanja i postavljanja prema svijetu. I onda, kao i danas, sve što je bilo izvana, je bilo bolje od onoga što je bilo naše.

I da, Thomson otvoreno koketira sa ustaškim pokretom – i publika na njegovim koncertima uzvikuje „Za dom – spremni“…nije li to inat ili su zaista svi Hrvati koljači i ustaše? No, to je tema za neki drugi post…stanje države i nacije je takvo da će ipak Thomson prije zapjevati u pulskoj Areni, nego što će doći do pomirbe Hrvata.

Nema komentara: