petak, 27. ožujka 2009.

Krumpir, luk i kupus - II dio

Iako naslov sugerira da slijedi još jedan od mojih političko - satiričkih naklapanja, ovaj post će stvarno objediniti gore navedene namirnice i još jednom istaknuti njihovo blagotvorno djelovanje na naš organizam i zdravlje.

Krumpir je, iako došljak iz Amerike, postao sastavni dio naše prehrane i nalazi se na našim jelovnicima barem dva puta tjedno. Kako je njegova cijena u većini slučajeva veoma niska, velika je vjerojatnost da će njegova prisutnost na našim stolovima biti još i češća, što uopće nije loše ako uzmemo u obzir njegovu visoku nutritivnu vrijednost.
Bogat je svim važnijim vitaminima, a u dosta slučajeva se koristi i u narodnoj medicini. Naribani sirovi krumpir se koristi kao oblog za rane, otekline, čireve, nagnječenja, upale mišića, te kod reume ili upale zglobova. Na opekline se također stavlja naribani krumpir, ali mora biti hladan.
Na čir želuca blagotvorno djeluje prijesan krumpirov sok; naribamo jedan ili dva krumpira , dobro ga pritisnemo kako bi iscijedili sok, i dobiveni sok razrijedimo s toplom vodom. Pije se natašte.
Krumpir je nabolje kuhati u ljusci jer tada zadražava sve svoje vitamine, a jedina mana mu je osjetljivost na svjetlo. Krumpir se ne smije ostavljati na svjetlosti jer tada pozeleni, a to uzrokuje nastanak solanina - otrovne tvari štetne za naš organizam.

Luk - temelj skoro svakog jela, bilo da ga pirjamo, kuhamo, pržimo, pečemo ili dodajemo u razne salate. Ljekovit, ljut, potiče tek, bogat vitaminima A, B, B2, E, K, P. Pospješuje prokrvljenost, smanjuje šećer, čisti krv, jača živce, odstranjuje plinove i gliste, ublažava grčeve. Sok ili oblog od sitno sjeckanog luka efikasno uklanja bol kod uboda od raznih insekata (ose, pčele, komarci).
Luk spada u jedno od najvažnijih oružja u borbi protiv raznih prehlada, viroza ili gripa kod svih onih koji naginju narodnoj medicini kao jednoj od alternativa konvencionalnoj medicini.

Kupus - hrana naših bakai nezaobilazan dio svake zimnice. Bilo da je kiseo ili svjež, u njemu se nalazi i previše ljekovtih svojstava da bi ga se tek tako zanemarilo. Kupus je najbolje konzumirati svjež jer se na taj način čuvaju sva njegova nutritivna i ljekovita svojstva.
Listovi svježeg kupusa se koriste kao oblozi za rane koje teško zacijeljuju, dok se sokom od sveježeg kupusa liječe razne upale debelog i tankog crijeva.

Kiseli kupus je odličan izvor vitamina C, a zbog mliječne kiseline, kiseli kupus pomaže kod liječenja ekcema, bronhitisa, lijenih crijeva, upale vena, išijasa. Kiseli kupus uravnotežuje crijevnu floru, uklanja gliste, te pospješuje stolicu.

Bilo kako bilo - sama kriza i recesija i neće biti tako loše ako će to natjerati ljude da se ponovo okrenu tradicionalnoj, jeftinijoj i svakako zdravijoj prehrani.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Moje ime je Carina gomes. Prije nekoliko mjeseci, moje poslovanje pretrpjelo je veliki gubitak. Upravo sam izgubio posao i moj dom zbog loših potraživanja i neplaćenih dugova. Postao sam vrlo očajan, nisam znao što učiniti kako bih spasio situaciju, nisam mogao dobiti kredite od banaka i drugih financijskih institucija zbog lošeg kredita. Tako sam odlučio da se krediti online, ali oni su malo novca sam ostavila (6000 €) i nisam dobio spremna na mom računu. Jednog dana, moj susjed mi je ispričao o tvrtki koja se nazvala investicijskim zajmovima i dala mi ime tvrtke e-pošte (mariana.65fernandez@gmail.com), ali zbog prethodnog iskustva online prevare, ne volim, ali povežite mi se da je moj muž tražio zajam od 170.000 € od tvrtke. U roku od 48 sati primio sam poruku da je tvrtka na računu odobrila iznos zajma. Danas imam svoju tvrtku u proizvodnji više nego ikad i plaćam dugove. Ako vam je potreban zajam od pouzdanog zajmodavca, kontaktirajte investicijske zajmove putem e-maila: mariana.65fernandez@gmail.com

Moja kamata je 2%, možete platiti najviše 1 godinu do 20 godina, ovisno o iznosu posuđenima.

potrebno:

1 - Financiranje
2- zajmovi za nekretnine
3 - investicijski zajmovi
4 - auto kredit
5- Osobni zajmovi