ponedjeljak, 4. kolovoza 2008.

Bosiljak

Svi smo čuli za bosiljak i sigurno smo se u svakodnevnom životu susreli sa jelima pripremljenima s bosiljkom ili pili neki ljekoviti pripravak ili čaj koji sadržava bosiljak.

No ne znam da li znate od kuda dolazi ta fantastična biljka? Iz Italije, s mediterana… Ne! Bosiljak dolazi iz Indije, a donijeli su ga trgovci kada su se vraćali s putovanja po dalekom istoku. U doba rimljana bio je jako cijenjen zbog svojih dokazanih ljekovitih svojstava, a u vrijeme starih grka imao je posebno mjesto u vladarskim vrtovima.



Bosiljak je jednogodišnja biljka iz porodice usnjača(labiatea) koja raste na sunčanim, ali zaštićenim mjesta, te treba dosta vode. Osjetljiv je na zimu, pa ako ga želite imati pri ruci tijekom cijele godine slobodno ga posadite u teglu – uljepšat će prostor u kojem živite i oplemeniti jela na vašem stolu.

Ova biljka je jako cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava, a ovo su samo neka od njih – ublažava plućni katar,te zaustavlja hripavac. Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, a navodi se da liječi i bolesna jetra, vodenu bolest i giht. Djeluje kao sredstvo za umirenje (otklanja nesanicu i ublažava nervozu), potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Današnja moderna kuhinja je nezamisliva bez bosiljka kao jednog od najvažnijih začina. Bilo da se dodaje masnim i jakim jelima jer pospješuje probavu, ili jelima s rajčicom gdje se posebno ističe njegova aromatičnost, on je nezaobilazni dodatak i svakako daje posebnu notu našoj prehrani.

Ljekovitost

Bosiljak je poznat po mnogim ljekovitim svojstvima, a ovdje su samo neki recepti gdje se bosiljak koristi kao lijek.

Liječenje plućnog katara jednu žličicu bosiljka zaliti sa 2.5 dl kipuće vode te procijediti nakon 10 minuta. Piti, pomalo, nekoliko šalica na dan. Nakon osmodnevne kure napraviti prekid od 2 tjedna, pa ponoviti liječenje.

Smirivanje i opuštanje živacaskuhati čaj od bosiljka, majčine dušice(timijana), ružmarina i matičnjaka te ga zasladiti medom. Prije obroka popiti 2 šalice pripremljenog čaja.

Nesanicačetiri žlice bosiljka preliti s 1 litrom kipuće vode te procijediti nakon pet minuta. Piti tri šalice dnevno i to nakon objeda, večere te prije spavanja.

Nadutost1 žličicu biljke (osušene stabljike) preliti sa 2.5 dl kipuće vode i procijediti nakon deset minuta. Pomalo piti nekoliko šalica na dan. Nakon osam dana tretmana napraviti pauzu od 2 tjedna, pa nastaviti liječenje.

Oblozi od čaja bosiljka pomažu pri zacjeljivanju rana.

Kuhinja

Zdrava i ukusna prehrana je nezamisliva bez bosiljka i teško je izdvojiti jela gdje njegov specifičan okus i aroma najbolje dolaze do izražaja, a ja ću ovdje ponuditi jedan lagani recept koji će unijeti barem malo svježine u ove vrele dane.

Špageti s pestom genovese

za četiri osobe pripremiti

400 g špageta

Za pesto genovese :

100 g bosiljka

50 g pinjola

6 žlica maslinovog ulja

6 žlica naribanog parmezana

Sol

Priprema :

  1. Skuhati špagete u posoljenoj vodi
  2. Bosiljka oprati, osušiti te pomiješati sa pinjolima, maslinovim uljem i naribanim parmezanom. Soli dodati po potrebi.

Kuhane špagete pomiješati s pripremljenim umakom, te poslužiti. Pinjole možete zamijeniti s orasima ako ih nemate.

4 komentara:

J. C. kaže...

Ja obozavam bosiljak, volim sve od njega, a najdrazi mi je naravno pesto ili sos za pastu. Super ti je ovaj blog na nasem jeziku, stvarno imas izvanderdnih ideja i cast mi je da sam te upoznao u ovom virtualnom svijetu. Cao.

J. C. kaže...

uh htio sam reci - izvanrednih ideja sorry

Sandra kaže...

Pozdrav J.C.
Hvala ti na komentarima - baš mi je drago da ti sviđa - i da uzvratim istom mjerom - i meni je drago da smo se upoznali. Puno sreće u "blogiranju" i tipkamo se.

Unknown kaže...

Ja ga papam sirovog svaki dan u miksu list bosiljka,češnjaka,đumbira,maslinovog ulja i limuna,može se papati s kruhom ali i kao preljev za skoro sva jela,njam.