petak, 7. siječnja 2011.

Detoksikacija


Detoksikacija je postupak izbacivanja toksičnih sastojaka iz našeg organizma. Iako se detoksikacija u prvom slučaju može odnositi na odvikavanje od alkohola ili droge, također je možemo povezati i sa postupkom tzv. čišćenja organizma kojeg pospješuje pravilna prehrana i korištenje nekih ljekovitih biljaka.

Ovo je jednostavan plan detoksikacije organizma koji se temelji na pravilnom načinu prehranu, a pomoći će nam u otklanjanju štetnih tvari iz organizma,te poboljšanju cirkulacije i probave. Važno je eliminirati hranu koja potiče stvaranje toksina, a unesti što više hrane koja potiče rad jetre zato što je jetra jedna od najvažnijih organa u procesu detoksikacije.

Prije nego što krene na bilo kakvu detoksikacijsku dijetu (iako sama riječ dijeta možda ne predstavlja u pravom smislu ono što bi detoksikacija trebala biti) upoznajte se s namirnicama koje pospješuju čišćenje organizma. Smanjite unos kemijski obrađene hrane (konzerve, gotova jela, razni dodaci i pojačivači okusa), a više se okrenite svježim namirnicama.

Kažnjavanje izgladnjivanjem (nakon blagdanskog pretjerivanja) ne može imati pozitivan učinak na dulji period, stoga navodim neke od glavnih namirnica koje će pridonijeti bržem eliminiranju toksina u organizmu, te popis onih koje bi trebali izbaciti (ili barem smanjiti što je moguće više).

Prilikom detoksikacije preporuča se konzumiranje svježeg voća (ili smrznutog, ali izbjegavati konzervirano voće i umjetne sokove). Sve svježe povrće je dobro došlo, a posebno :

- brokula
- cvjetača
- crveni luk
- češnjak
- artičoka
- cikla
- sve zeleno lisnato povrće

Uz povrće, jako je važno tijelo opskrbiti energijom, a ona se najefikasnije može izvući iz riže (pogotovo integralna riža – izbjegavati, bijelu „glancanu“ rižu).



Mahunarke također spadaju u veoma važne namirnice, pa slobodno možete navaliti na grah, grašak ili leću. Energija i prijeko potrebni proteini se nalaze i u raznim sjemenkama i orašastom voću kao što su orasi, lješnjaci, bademi, sjemenke bundeve i suncokreta, te lan i sezam.

Maslac i margarin zamijenite ekstra djevičanskim maslinovim uljem (iako je pravo maslinovo ulje za naše prilike dosta skupo, ipak je, u odnosu na cijenu budućih krema protiv celulita ili krema za mršavljenje, puno bolja investicija u ovom trenutku).

Hranu začinite morskom soli, paprom i začinskim biljem, limunom i vinskim octom. Izbacite majoneze i kečape i slične umjetne proizvode koji naizgled poboljšavaju okus, ali dugoročno gledano, izazivaju ovisnost o „fastfood“ okusu, te nam ne pružaju istinski osjećaj sitosti).

Pijte puno vode i biljnih čajeva, žvačite polako i dugo, odvojite si vrijeme za obrok.

Klonite se šećera (i bijelog i smeđeg), umjetnih sladila, mlijeka i mliječnih proizvoda, pekarskih proizvoda. Izbjegavajte namirnice sa glutenom, kavu, kvasac, alkohol, konzervanse, čokoladu (mliječnu), te svakako izbacite hranu koja je jako masna.

Sama detoksikacija može trajati od 2 tjedna , pa na dalje. Brzi učinak nije moguć, stoga ustrajte i krenite laganim tempom, prilagodite način prehrane i nemojte odustati već pri prvoj sljedećoj rođendanskoj zabavi ili obiteljskom okupljanju.

Sretno!

ponedjeljak, 29. ožujka 2010.

Što izbjegavati za doručak?

Doručak je naš najvažniji obrok (barem tako kažu), pa je zato uistinu važno što ćemo doručkovati da bi tijelo opskrbili potrebnom energijom. Obzirom da je u današnje vrijeme pritisak sve jači, sve više žurimo, jedemo s nogu, na brzinu, pa se dosta često zapletemo u mrežu fast food-a i zaboravimo na to koliko je stvarno važan pravilan izbor namirnica za naš prvi obrok i kako loš odabir može loše utjecati na naše zdravlje.

Klonite se šećernih pahuljica. Sva naša djeca vole te slatke pahuljice (prethodni članak na ovom blogu će vas možda potaknuti i na razmišljanje glede ovog izbora i kada su vaša djeca u pitanju). Iako vam se na početku čini kako vas šećer podigne, no nakon samo nekoliko sati taj e šećer potroši, a vi postajete gladni i u nemogućnosti boljeg izbora posežete za onim ćevapima iz obližnjeg kioska. Iako oni zamamno mirišu, nisu baš idealna grickalica prije ručka.
Osim pahuljica, treba izbjegavati i pekarske proizvode. Ne mislim na običan, crni kruh, nego na sva ona diva i maštovita peciva, kroasane i krafne koji mirišu kao da su iz bajke. Nažalost, učinak je sličan onom kada konzumirate pahuljice zato što su ugljikohidrati ustvari složeni šećeri, pa se onda, umjesto da širimo pozitivne jutarnje vibracije, širimo u predjelu struka i bokova.


No, kako da si pomognemo? Jesti se mora, zar ne? Jedan od najboljih savjeta je da se ni u čemu ne smije pretjerivati, te da se ne smiju zanemarivati potrebe našeg organizma. Voćni doručak je uvijek dobar izbor, no ne možemo svi preživjeti vrijeme do ručka samo na jabukama. Nažalost, sa svih strana nas bombardiraju da je pola toga što nam se nudi štetno i nezdravo, masno, puno kolesterola, ali me nitko ne može uvjeriti da je zdjela umjetnih zobenih pahuljica (obogaćena raznim umjetnim bojama i dodacima) zdravija od kruha sa maslacem i jednom rajčicom, ili salata od svježeg sira začinjena maslinovim uljem (da, i lukom!) sa dvije kriške crnog kruha, a da ne navodim nebrojene mogućnosti i ljekovitost najobičnijeg meda.