ponedjeljak, 22. prosinca 2008.

Koenzim Q10

Zadnjih dana mi oči bode reklama jednog našeg poznatog proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina – a to je reklama za mlijeko koje sadrži koenzim Q10 (poznat i kao ubikinon). Svi ste čuli za kreme ili slične kozmetičke proizvode bogate Q10 (čitaj – „kjuten“), no ovo je prehrambeni proizvod u koji je, na neki određen način, ubačen koenzim Q10.

Što su koenzimi i zašto nam oni trebaju?

Koenzimi su male, neproteinske molekule koje prenose kemijske tvari, tj.grupe između enzima, a sam koenzim Q10 je tvar slična vitaminima koja je topiva u ulju i najčešće prisutna u mitohondrijima . Q10 sudjeluje u proizvodnji 95% energije naših stanica. Iz toga se da zaključiti da organi kojima je potrebno najviše energije (poput srca ili jetre) imaju najveću koncentraciju ove tvari.
Q10 je veoma jak antioksidant, te je radi toga neophodan našem organizmu.

Prema istraživanjima, naše tijelo proizvodi dovoljno Q10 do naše tridesete godine (ako je riječ o zdravoj osobi), nakon toga se ta razina smanjuje, pa se stoga preporučuju razni nadomjesci u kojima se nalazi Q10.
Ne želim sugerirati niti jedan umjetni prehrambeni proizvod ili kozmetički proizvod koji u sebi sadržava Q10. Radije ću se osvrnuti na prirodne proizvode koji u sebi sadržavaju ovu, prijeko potrebnu tvar, a to su :

- sezamovo ulje (ulje sjemenki sezama)
- ulje kikirikija
- sojino ulje
- ulje repice
- svinjske i goveđe iznutrice (točnije srce)

- pileće nogice
- iznutrice haringe i skuše (srce)


Prženjem se razina koenzima Q10 (u gore navedenim namirnicama) može smanjiti i do 30 % stoga svakako treba obratiti pozornost načinu na koji se Q10 unosi u naš organizam.

Nema komentara: