petak, 14. studenoga 2008.

Rosopas (Chelidonium maius)

Ponekad nismo ni svjesni koliko se ljekovitih biljaka nalazi oko nas. U većini slučajeva smatramo ih običnim korovom jer narušavaju skladnu sliku uređenog okoliša.

Jedan od takvih „korova“ je i rosopas (Chelidonium maius) poznat kao i lastavičina trava, rusa trava, Marijina biljka, zmijino mlijeko ili žuta trava.

Rosopas raste iz trajnog podanka i može narasti od 30 cm do 80 cm. Najčešće se nalazi na neobrađenim tlima ili ruševinama, uz putove i ograde, a specifičan je po tome što, kada ga otrgnemo i pritisnemo, iz njega poteče narančasto-žuti sok.

Rosopas je veoma ljekovita biljka, no čovjek ipak treba biti oprezan, jer ako se upotrebljava u većim količinama, može biti jako otrovan. Beremo cijelu biljku.

Nekada se rosopas (zajedno sa mladicama koprive i mladicama bazge) koristio za liječenje leukemije jer čisti krv i pomaže kod stvaranja krvi.

Rosopas je diuretičko i purgativno (olakšava čišćenje i pražnjenje crijeva) sredstvo, te se preporučuje onima koji pate od gihta i reume. Povoljno djeluje kod tegoba sa astmom, nesanicom, kroničnim bronhitisom, živčanošću, te kod grčeva u pojedenim organima.

Uspješno se primjenjuje kod oboljenja bubrega, jetra i žuči (otapa žučne kamence).

Poboljšava vid i liječi razne očne upale. Topao oblog od zelenog dijela biljke pomaže kod grčeva u trbuhu i bolova u spolnim organima, a ako stavimo biljku na trbuh, otjerat će gliste.

Rosopas se ipak najviše preporučuje za vanjsku upotrebu jer pomaže kod zloćudnih oboljenja kože (rak kože), kurjih očiju, bradavica i raznih lišajeva.

Rosopas se može upotrebljavati na različite načine – i kao tinktura, i kao čaj (pola čajne žličice se prelije s 2.5 dl vrele vode, te se pije jednom na dan, nakon jela), a najčešće se upotrebljava sok svježe biljke – sok se iscijedi iz opranih listova, stabljike i cvijeta, te se primjenjuje na oboljelo mjesto.

Razlog radi kojeg se treba biti jako oprezan sa rosopasom je otrov helidonin – to je korisno kod kancerogenih oboljenja jer sprečava rast tumorskih stanica, tj., njihovo naglo bujanje, no u većim količinama izaziva mučninu, proljev i povraćanje, a u najgorem slučaju može paralizirati centar za disanje, što može biti fatalno.

Rosopas je biljka koja svakako zaslužuje našu pozornost jer su njene blagodati i veće nego što mislimo, te će nam uz dovoljno opreza svakako olakšati neke od gore navedenih tegoba.

3 komentara:

Antonija kaže...

meni su šake godinama bile ispucane ,orožnjele pucale mi i vječito bile upaljene ,godinama nisam nikome ruku mogla pružiti,nisam više mogla raditi,a tokom tih 10 godina doktori nisu znali ništa o tome,dok mi je mama stalno govorila da je njezina gazdarica još 1950 mazala oboljele ruke svježim sokom od rosopasa i tako usljed svih tih okolnosti konačno sam čula što mi majka govori,a biljka je svih tih godina besplatno rasla meni na dohvatu ruke samo sam ju trebala ubrati i trljati i počela sam nakon 6 mjeseci ugode konačno sam vidjela svoje šake u izvornom obliku jer je sva bol i neugoda nestala hvala rosopasu što mi je vratio život u ruke..........

Anonimno kaže...

Super ste

Anonimno kaže...

Čitam da rosopas biljka dobro djeluje na bradavice, posebno na virusne, pa me intresuje u kojem obliku je najbolje uzimati. Da li direktno iz biljke ili u vidu nekih kapi ili krema? Hvala puno na odgovoru.