petak, 3. listopada 2008.

Jednostavno i prirodno do zdravlja

Naše su police bogate jednostavnim namirnicama koje nam mogu pružiti dodatne izvore vitamina i minerala, a većina njih posjeduje i određena ljekovita svojstva. Stoga, umjesto da ostavljamo stotine kuna za razne vitaminske pripravke, bolje da malo više vremena posvetimo proučavanju voća i povrća koje nas okružuje jer će se u svakom od njih pronaći nešto što može djelovati blagotvorno na naše tijelo i organizam u cjelini.

Ovdje se nalaze samo neke od tih namirnica, no popis je ustvari puno, puno dulji…


Marelice


Glavna značajka marelica je njihovo bogatstvo beta karotenom koji nam pomaže pri zaštiti od slobodnih radikala. Naše tijelo pretvara beta karoten u vitamin A, a to može smanjiti mogućnost pojave određenih karcinoma, a posebno raka kože. Možete uživati u suhim marelicama, ili svježim, ali ako kupujete ili berete svježe marelice, obratite pozornost na njihovu čvrstoću – kada omekane previše, gube dio svojih nutritivnih vrijednosti.



Maline


Maline se izvrstan izvor vitamina C i vlakana, što dobro dođe u današnjoj borbi protiv visokog kolesterola i kardiovaskularnih bolesti, no osim, nazovimo to „standardnih blagodati“ u malinama se nalazi određena kiselina, tj, „ellagic acid“ (ako itko nađe prijevod…) koja sprečava rast tumorskih stanica. Na stranici wikipedie navedeno je i ostalo voće bogato tom kiselinom, te informacije vezane za utjecaj na sprečavanje rasta stanica raka.


Rajčica


Bogata je likopenom , a on se ponaša kao veoma jak antioksidant. Neka istraživanja pokazuju kako rajčica smanjuje rizik od pojave raka želuca i debelog crijeva, ako se redovito konzumira. Najbolje je rajčice konzumirati svježe, sa malo maslinovog ulja, jer se likopen najbolje apsorbira kada se konzumira s malo masnoće.





Grožđice


Grožđice su odličan izvor željeza, te su bogate i antioksidantima.Energijska vrijednost im je veoma visoka – radi visoke količine šećera. Ako dugo stoje (pohranjene) može se desiti da se na stjenkama kristalizira šećer – taj problem ćete riješiti ako ih nakratko uronite u neku tekućinu (kipuća voda, alkohol ili voćni sok), a pri tom se neće izgubiti njihova nutritivna svojstva.



Smokve


Smokve su odličan izvor kalija i vlakana, te sadržavaju dosta vitamina B6 koji odgovoran za proizvodnju seratonina (hormon koji se stvara u mozgu, a njegova količina je odgovorna za različita stanja našeg organizma – od depresije do agresije…), koji smanjuje kolesterol i sprečava zadržavanje vode. Iako izrazito slatke, vlakna koja one sadržavaju uvelike mogu pomoći pri regulaciji tjelesne težine (tj, skidanju viška kilograma)



Dinje



U jednoj polovici dinje možete naći oko 120 mg vitamina C što svakako zadovoljava dnevne potrebe. Uz vitamin C, tu se nalazi i beta karoten, a zajedno čini veoma snažan antioksidant. Dinja je, osim vitaminima, bogata i kalijem, a kalij je veoma važan pri smanjenju visokog krvnog tlaka, te je jako bitan za postizanje normalne ravnoteže vode u organizmu.




Luk


Luk je toliko „svakodnevan“ da nam je kuhinja bez njegove prisutnosti nezamisliva. Osim što je nezaobilazan dodatak jelima, oduvijek se imao široku primjenu u narodnoj medicini, ali su i znanstvena proučavanja dokazala njegov blagotvoran učinak na naše zdravlje. Luk je pojačava apetit i pomaže pri probavljanju hrana. Jedemo li barem tri puta tjedno, smanjili smo rizik pojave raka debelog crijeva. Oblog od sjeckanog luka pomaže pri ubodima insekata (npr osa) što sam i sama iskusila ovo ljeto – nakon obloga od sjeckano luka, osjetila sam kako se povlači oteklina i kako nestaje bol od uboda ose.

1 komentar:

Monika kaže...

super članak krcat vrijednim informacijama...svo navedeno voće i povrće jako volim i često ih pripremam, pogotovo kad su u sezoni :)