ponedjeljak, 29. rujna 2008.

Jesti i smršaviti?!

S jedne strane zvuči malo nerealno, iako su mnogi od nas već dovoljno informirani da znaju kako nam jedino pravilna kombinacija namirnica koje jedemo može pomoći da skinemo koju kilu. Što je naš tanjur šareniji veća je vjerojatnost da će nam se kile lakše topiti. Najbolje šarenilo čini svježe voće i povrće koji bi trebalo biti zastupljeno u što većoj količini. Ne želim nagađati i reći da treba biti 3 ili 5 obroka na dan. Svatko od nas ima svoje individualne potrebe i nije u redu od nekoga tražiti da svoje navike mijenja preko noći.

Vratit ću se na voće i pokušati nam svim još malo približiti njegovu stvarnu vrijednost i dobrobit. Svi znamo da je voće zbirna imenica, plod ili sjeme određenih, uglavnom višegodišnjih biljaka, sastoji se od vode, mineralnih tvari, vlakana i šećera, lako je probavljivo i daje nam prijeko potrebnu energiju, a da pri tom nema posljedica za našu liniju.

Ono čega nismo baš toliko svjesni (iako se svi trudimo postići što bolji izgled i zdravije tijelo) je da to uvrštavanje voća u svakodnevni meni i ne ide baš tako bajno kako bi mi htjeli. Prvi dan smo puni poleta i tamanimo jabuke, banane i sve što počinje s „v“ i dođe nam pod zub, drugi dan smo već dovoljno samouvjereni te si dopustimo onaj komad kolača od nedjelje (jer mi se „ipak“ znamo kontrolirati J), a treći dan padamo u depresiju jer nakon pola radnog dana nas hvata vrtoglavica i slabost jer nam „je šećer pao“, a od prevelike količine krušaka smo pola dana proveli u WC-u. Pa kako onda krenuti naprijed?!

Nije lako (znam iz osobnog iskustva), no ipak je moguće – iako je borba za dobru liniju i zdravo tijelo borba koja se vodi čitav život. Ne možete pet mjeseci jesti zdravo i onda se vratiti lošim prehrambenim navikama. Da se vratim voću – treba početi polako, najvažnije je da se dan počne sa voćnim obrokom.

To znači slijedeće – čim otvorite oči, jabuku u usta! To je prvi korak. Morate biti uporni! Normalno, da tu jabuku možete zamijeniti s kruškom ili narančom, no ja, bez obzira da li ustajem u 4 ili 9, ne mogu zamisliti da počnem dan bez svoje jabuke. Vjerujte, rezultati neće izostati. Zamislite kako se osjeća vaš organizam kada ga ujutro počastite s jabukom koja je puna vode (oko 85g vode u 100g jabuke), vitamina (oko 40mg vitamina C + A,E,B1,B2,B6, te beta-karoten) ,minerala ( od 100 do 180 mg kalija) i dijetalnih vlakana.

Probava funkcionira puno bolje (samim tim i vi ste bolje), nema osjećaja slabosti, osjećate se lagano i poletno. Normalno da se nakon toga možete počastiti i šalicom kave ili čaja. No sada treba doći do doručka (bez grickalica i slatkiša) – nažalost većina nas zaposlenih preskače doručak, pa se sve svodi na „prigristi nešto na brzinu“ i onda se natrpati za ručak.

Doručak je obrok koji ipak ne bi trebalo preskočiti, i svakako ga treba načiniti od voća. Znam da to nije zasitno i da sigurno nije fino kao neka palačinka prelivena čokoladom ili pizza, ali nutritivna vrijednost voćnog doručka je nemjerljivo veća. U početku će to biti malo teže, no trebamo se tješiti činjenicom da nam ostaje onaj slastan ručak.

Da bi si što više olakšali uvođenje voća u svakodnevni meni slobodno budite maštoviti, načinite voćnu salatu. Najobičnija jabuka, banana i naranča će zaista zablistati ako ih poškropite limunovim sokom, dodate žlicu meda (to je još jedna posebna priča) i koju grožđicu, orah ili lješnjak To je obrok koji je zaista zdrav, hranjiv i ukusan!

4 komentara:

Violet kaže...

Odličan članak! Ni ja ne počinjem dan bez jabuke, banane, kruške, nektarine, kivija ili bilo koje druge voćke koju imam u kući. Nakon nje slijedi kavica, doručak itd. I u doručak pokušavam uvrstiti voće, npr. u zobenu kašu naribam jabuku, izgnječim bananu, posipam borovnice ili isjeckam neko drugo voće. Kasnije više ne... eventualno koja jabuka oko podne. Navečer nikada... i zaista, osjećam se poletnije, tj. punom energije kroz dan. Lijep pozdrav :-)

Sandra kaže...

Hvala na komentaru i drago mi je da ti se sviđa ovaj post -hvala na uvrštavanju u tvoju blog listu - vraćam istom mjerom

Monika kaže...

odličan post...ja voće obožavam i mislim da nekad čak i pretjerujem sa dnevnim unosima :) i ja započinjem dan sa jabukom...doduše prvo popijem kavu, a onda potamanim jabuku...probala sam i sa drugim voćem ali jabuka mi ujutro najviše odgovora i to, između ostalog, zbog reguliranja moje usporene probave...apsolutno se slažem sa svim što si napisala.. pozdrav! :)

kako smršaviti kaže...

Super blog!
I da gotovo sve bitno u mršavljenju je u hrani koju jedemo!