Iako su žega i vrućina iza nas, ne mogu zaboraviti jednu od svojih glavnih ljetnih zanimacija – slikanje svega što mi se našlo na putu.
Samo po sebi, fotografiranje i nije nešto neobično, no ako 20 posto svih fotografija čine cvijet i grm ružmarina, onda je to vrijedno spomenuti.
Ružmarin je zaista poznata biljka, pa joj stoga ne treba poseban opis. U nekim ranijim, predratnim vremenima, ružmarin je bio nezaobilazan ukras na vjenčanjima (običaj kićenja svatova ružmarinom dolazi iz stare Engleske) i stoga mi je drago što je „retro“ opet „in“.
Ružmarin je mediteranska biljka koja se raširila po čitavom svijetu. Uzgaja se uglavnom u primorskim i toplijim krajevima jer je dosta osjetljiva na zimu, no zahvaljujući mogućnosti uzgoja u teglama, raširila se i u hladnije krajeve.
Iako je nezamislivo peći „ribe na gradele“ bez premazivanja ružmarinom ili načiniti ražnjiće od grančica ružmarina, svakako se treba osvrnuti veoma visoku energetsku i nutritivnu vrijednost i ljekovitost te biljke.
I svježi i suhi ružmarin je odličan izvor minerala (mangan, željezo, bakar, kalcij i magnezij), vitamina (vitamini C, A , B…), no kruna svega je ipak njegova ljekovitost i primjena u narodnoj medicini više od tisuću godina.
Znanstvenici na sveučilištu u Cincinnati-iju su potvrdili staro vjerovanje – ružmarin potiče pamćenje zato što stimulira cirkulaciju i dotok krvi u mozak. Današnje studije također pokazuju kako ulje ružmarina može pomoći u liječenju raka kože jer zaustavlja rast tumorskih stanica.
Postoje čak neka istraživanja koja pokušavaju dokazati kako ulje ružmarina može spriječiti razvoj raka pluća i raka debelog crijeva.
Nebrojene su blagodati ove biljke za zdravlje, a ovdje ću navesti nekoliko od njih :
- ružmarin pospješuje krvotok i pročišćava krv
- ružmarin podiže niski krvni tlak
- oblozi od čaja ružmarina povoljno djeluju na uganuća, iščašenja, modrice i edeme
- ružmarin namočen u rakiju ili čaj od ružmarina koristi se protiv ispadanja kose
- ružmarin pospješuje probavu i rad želuca
- potiče rad jetra
- kupelji od ružmarina liječe čireve na tijelu i kožne osipe.
Ružmarin je nezaobilazan začin u kuhinji i zaista je lako načiniti ulje aromatizirano ružmarinom ili ocat. Jednostavno uzmite jednu ili dvije grančice ružmarina (a možete i dodati češnjak, timijan, papar u zrnu - što god vam padne na pamet), stavite u staklenu bočicu, zalijete uljem ili octom, i nakon nekoliko dana imate idealan začin za razna maštovita jela ili salate.
Nema komentara:
Objavi komentar