Vratit ću se na voće i pokušati nam svim još malo približiti njegovu stvarnu vrijednost i dobrobit. Svi znamo da je voće zbirna imenica, plod ili sjeme određenih, uglavnom višegodišnjih biljaka, sastoji se od vode, mineralnih tvari, vlakana i šećera, lako je probavljivo i daje nam prijeko potrebnu energiju, a da pri tom nema posljedica za našu liniju.
Ono čega nismo baš toliko svjesni (iako se svi trudimo postići što bolji izgled i zdravije tijelo) je da to uvrštavanje voća u svakodnevni meni i ne ide baš tako bajno kako bi mi htjeli. Prvi dan smo puni poleta i tamanimo jabuke, banane i sve što počinje s „v“ i dođe nam pod zub, drugi dan smo već dovoljno samouvjereni te si dopustimo onaj komad kolača od nedjelje (jer mi se „ipak“ znamo kontrolirati J), a treći dan padamo u depresiju jer nakon pola radnog dana nas hvata vrtoglavica i slabost jer nam „je šećer pao“, a od prevelike količine krušaka smo pola dana proveli u WC-u. Pa kako onda krenuti naprijed?!
Nije lako (znam iz osobnog iskustva), no ipak je moguće – iako je borba za dobru liniju i zdravo tijelo borba koja se vodi čitav život. Ne možete pet mjeseci jesti zdravo i onda se vratiti lošim prehrambenim navikama. Da se vratim voću – treba početi polako, najvažnije je da se dan počne sa voćnim obrokom.
To znači slijedeće – čim otvorite oči, jabuku u usta! To je prvi korak. Morate biti uporni! Normalno, da tu jabuku možete zamijeniti s kruškom ili narančom, no ja, bez obzira da li ustajem u 4 ili 9, ne mogu zamisliti da počnem dan bez svoje jabuke. Vjerujte, rezultati neće izostati. Zamislite kako se osjeća vaš organizam kada ga ujutro počastite s jabukom koja je puna vode (oko 85g vode u 100g jabuke), vitamina (oko 40mg vitamina C + A,E,B1,B2,B6, te beta-karoten) ,minerala ( od 100 do 180 mg kalija) i dijetalnih vlakana.
Probava funkcionira puno bolje (samim tim i vi ste bolje), nema osjećaja slabosti, osjećate se lagano i poletno. Normalno da se nakon toga možete počastiti i šalicom kave ili čaja. No sada treba doći do doručka (bez grickalica i slatkiša) – nažalost većina nas zaposlenih preskače doručak, pa se sve svodi na „prigristi nešto na brzinu“ i onda se natrpati za ručak.
Doručak je obrok koji ipak ne bi trebalo preskočiti, i svakako ga treba načiniti od voća. Znam da to nije zasitno i da sigurno nije fino kao neka palačinka prelivena čokoladom ili pizza, ali nutritivna vrijednost voćnog doručka je nemjerljivo veća. U početku će to biti malo teže, no trebamo se tješiti činjenicom da nam ostaje onaj slastan ručak.
Da bi si što više olakšali uvođenje voća u svakodnevni meni slobodno budite maštoviti, načinite voćnu salatu. Najobičnija jabuka, banana i naranča će zaista zablistati ako ih poškropite limunovim sokom, dodate žlicu meda (to je još jedna posebna priča) i koju grožđicu, orah ili lješnjak To je obrok koji je zaista zdrav, hranjiv i ukusan!
4 komentara:
Odličan članak! Ni ja ne počinjem dan bez jabuke, banane, kruške, nektarine, kivija ili bilo koje druge voćke koju imam u kući. Nakon nje slijedi kavica, doručak itd. I u doručak pokušavam uvrstiti voće, npr. u zobenu kašu naribam jabuku, izgnječim bananu, posipam borovnice ili isjeckam neko drugo voće. Kasnije više ne... eventualno koja jabuka oko podne. Navečer nikada... i zaista, osjećam se poletnije, tj. punom energije kroz dan. Lijep pozdrav :-)
Hvala na komentaru i drago mi je da ti se sviđa ovaj post -hvala na uvrštavanju u tvoju blog listu - vraćam istom mjerom
odličan post...ja voće obožavam i mislim da nekad čak i pretjerujem sa dnevnim unosima :) i ja započinjem dan sa jabukom...doduše prvo popijem kavu, a onda potamanim jabuku...probala sam i sa drugim voćem ali jabuka mi ujutro najviše odgovora i to, između ostalog, zbog reguliranja moje usporene probave...apsolutno se slažem sa svim što si napisala.. pozdrav! :)
Super blog!
I da gotovo sve bitno u mršavljenju je u hrani koju jedemo!
Objavi komentar