petak, 18. srpnja 2008.

A sad...malo laganih ljetnih recepata

Veseli ljetni roštilj je nezamisliv bez salate, priloga ili deserta – uživajte u ovim „sporednim“ glumcima tijekom ljeta uz mnogo veselih i ukusnih roštiljada.

Mediteranska salata (za 4 osobe)

4 šalice mlade rikule

400 g bijelog graha (kuhani ili konzervirani)

350 g srca artičoke (konzervirane)

200 g pečenih paprika (crvenih)

1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)

Preljev za salatu :

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

¼ šalice limunovog soka

1 žlica vode

½ žličice suhog origana

Svježe mljeveni papar

Postupak: Rasporedite rikulu na četiri tanjura. Isperite i ocijedite grah, te ga stavite na pripremljenu podlogu od rikule. Ocijedite artičoke, rasijecite ih u četvorine (vertikalno), te ih, zajedno sa, isječenim na trake, pečenim paprikama stavite na grah i rikulu. Na kraju dodajte cherry rajčice.

Sve sastojke za preljev pomiješajte u maloj staklenci s poklopcem. Dobro protresite staklenku, te pospite po malo na svaki tanjur.


Lagana salata od cikle i naranče

250 g kuhane cikle (manja cikla)

2 naranče

1 žlica vinskog octa

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Izrezati kuhanu ciklu na tanke šnite, te je staviti u zdjelu srednje veličine. Očistiti naranče, razdijeliti ih, te svaki dio vertikalno prerezati na pola. Pomiješati ih sa ciklom. Izmiješati vinski ocat i maslinovo ulje, te začiniti salatu. Ohladiti prije posluživanja.


Desert od prženih nektarina

4 nektarine – prepoloviti i odstraniti koštice

8 žličica aceta balsamica

8 žličica smeđeg šećera

½ šalice nemasnog kiselog (a može i slatkog) vrhnja

¼ šalice smeđeg šećera

Svježe maline ili kupine za ukras


Zagrijati roštilj, te poslagati polovice nektarina (sa presječenom stranom okrenutom prema gore). Na svaku polovicu izliti žličicu aceta balsamica i posuti sa žličicom smeđeg šećera. Dok pečete nektarine (od 6 do 8 minuta) istucite vrhnje i smeđi šećer. Poslužie pečene nektarine sa pripremljenim vrhnjem, te ukrasite svaku polovicu sa malinama ili kupinama.

1 komentar:

Anonimno kaže...

čini se fino